donderdag 11 september 2014

Jezidi’s ontvangen via Koerdistan - Irak te weinig hulp.



Persbericht


Jezidi’s ontvangen via Koerdistan - Irak te weinig hulp. .

Uit een toelichting van de heren Mussa (geestelijk leider), Khaery en Samo, samen met Fadhel Al Hassouni bleek dat de gevluchte Jezidi’s ook via Koerdistan onvoldoende hulp ontvangen. Het blijkt dat humanitaire hulp via de Koerden lang niet altijd de bedoelde bestemming bereikt. Nog steeds zijn gevluchte Jezidi’s verstoken van alle hulp. Daarnaast is ook de distributie van goederen door de Koerden onder Jezidi’s die in Koerdisch gebied verblijven beneden de maat. Zij gaven ook aan dat de vriendschap tussen Koerden en Jezidi’s niet altijd groot is.
De heren Mussa, Khaery en Samo vroegen HeerlenMondiaal om steun. Zij hebben nog contact met Jezidi’s en zijn in de gelegenheid om geld en broodnodige goederen rechtstreeks bij de meest hulpbehoevende Jezidi’s te bezorgen, omdat zij weten waar deze vluchtelingen zich bevinden.

Tijdens de markt/manifestatie Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen op zaterdag 20 september zullen tussen de 15 en 20 Jezidi’s in hun eigen klederdracht aanwezig zijn om aandacht te vragen voor hun schrijnende situatie en te collecteren. Nu de Islamitische Staat aanzienlijk wordt teruggedrongen door de Peshmerga, het Iraakse leger en een aantal bondgenoten, wordt nog meer duidelijk hoe groot deze humanitaire ramp is en daarmee de behoefte aan hulp en financiële ondersteuning.
De Stichting Iraakse Cultuur en Maatschappij Parkstad (ICMP)  heeft haar bankgironummer NL88INGB0001548205 open gesteld voor giften die rechtstreeks aan de Jezidi’s in Irak ten goede zullen komen.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie
Op 1 september jl., tijdens de maandelijkse bijeenkomst van HeerlenMondiaal, gaven de heren Mussa (geestelijk leider) Khaery en Samo, samen met Fadhel Al Hassouni, een toelichting op de uiterst gevaarlijke en schrijnende situatie waarin de Jezidi’s momenteel verkeren. Onder andere kwamen de deportaties van Jezidische vrouwen en meisjes door leden van Islamitische Staat aan de orde, waarbij zij aangaven dat de vrouwen als slaaf werden verkocht. Tevens gaven ze aan dat de grens met Turkije gesloten is voor Jezidische vluchtelingen, behalve als men veel geld meenam.

De heren Mussa (geestelijk leider) Khaery en Samo zijn Jezidi’s die eerder uit Irak zijn gevlucht en tegenwoordig in Heerlen wonen. Zij hebben nog steeds familie in Noord-Irak. Er wonen overigens ± 3.000 Jezidi’s in Nederland.

Een brief met o.a. deze informatie is gestuurd naar de leden van de gemeenteraad van Heerlen met het verzoek hier ook bij partijgenoten in de Tweede Kamer aandacht voor te vragen. Op 11 september was hierover een Kamerdebat. 

Op maandag 8 september heeft TV Limburg aan de Jezidi's in Heerlen en Irak aandacht besteed: Zie  http://bit.ly/1nODy6E

Geen opmerkingen: