dinsdag 7 januari 2014

Kledingzaak Charles Vögele doet tenminste poging verantwoorde productie.




Kledingzaak Charles Vögele doet tenminste een serieuze poging verantwoording te nemen voor de productie van kleding die ze verkopen en die wordt geproduceerd in Bangladesh en andere lagelonenlanden. Het antwoord is overigens ongeveer een half jaar oud, maar werd relevant gezien het hierna gepubliceerde stuk op Cambodja.


Beste meneer Winteraeken,


Charles Vögele produceert ca. 90% van de kleding in Azië, waarvan 40% in Bangladesh. Charles Vögele heeft echter geen kleding geproduceerd bij de textielfabrikant die door het ongeluk getroffen is.  

Uiteraard is Charles Vögele als onderneming, die onder andere in Bangladesh produceert, zich bewust van haar verantwoordelijkheid. Door het lidmaatschap bij de Business Social Compliance Initiative zijn wij verplicht, regelmatig BSCI-Audits door audit-firma´s door te laten voeren. Charles Vögele werkt alleen met textielfabrikanten samen, die de BSCI-Gedragscode accepteren. Deze code is gebaseerd op het principe dat bedrijven, die goederen voor Charles Vögele maken, de wetten en voorschriften van de betreffende landen volgen. Daardoor zijn onder andere de arbeidsvoorwaarden volgens contract geregeld en wel in overeenstemming met de Conventies van de International Labour Organization (ILO), de universele verklaring van de mensenrechten van de Verenigde Naties, de UN-Kinderrechtconventie als ook de Conventie ter bestrijding van elke vorm van vrouwendiscriminatie (CEDAW), de UN Global Compact en de OECD-Richtlijnen. Ook deze richtlijnen zijn een vast bestanddeel van het leveranciersverdrag en regelen de nakoming van sociale minimumnormen. Verder is de Charles Vögele groep reeds sinds 2001 officieel lid van de mensenrechtenorgansatie Social Accountability International (SAI), gezeteld in New York. Deze organisatie is de uitgever en beheerder van de internationaal erkende Social Accountability 8000.


Naast bovenstaande beschikt Charles Vögele ter plekke over eigen bedrijfsauditors, die regelmatig controles bij leveranciers uitvoeren en deze bij de omzetting van diverse Corporate Social Responsibility thema´s ondersteunen. Ook de nakoming van de Occupational Health & Safety richtlijnen wordt regelmatig en onaangekondigd gecheckt. Zo worden de leveranciers 5 tot 6 keer per jaar (ook onaangekondigd) gecontroleerd en worden er 3 tot 4 keer per jaar zogenaamde „Fire-Audits“ doorgevoerd. Uiteraard ondersteunen wij de leveranciers bij de implementatie van deze richtlijnen en de opvolging ervan. Bij niet nakomen van de afspraken kan de samenwerking met een leverancier, die de veiligheidsrichtlijnen niet opvolgt, worden beeindigd.

Ik hoop dat ik hiermee uw vraag beantwoord heb.




Met vriendelijke groet,

I.v.L. (Assistant tot the General Manager, Utrecht)



Bovenstaand is de reactie op het onderstaande bericht van mij aan Vögele:


Beste mensen,

ik kocht op zaterdag 27 juli in uw filiaal in Hoensbroek een broek en een overhemd die zijn gemaakt in Bangladesh. Nu heb ik niets tegen import uit ontwikkelingslanden. Een goede manier om de situatie daar te kunnen verbeteren is produceren en handel drijven om zo geld te verdienen (één van de Millenniumdoelen).
Zoals u zeer waarschijnlijk weet, zijn de arbeidsomstandigheden aldaar vaak zeer slecht. En gebeuren er op de werkvloer soms verschrikkelijke dingen, zoals bijvoorbeeld de grote ramp van het instorten
van het gebouw Rana Plaza in Savar, een voorstad van Dhaka, Bangladesh, waarbij meer dan 1.100 mensen omkwamen. Dit heeft veel mensen de ogen geopend.

Ik vind het best dat we mogen profiteren van lage prijzen, maar niet zodanig laag dat het ten koste gaat van vreselijke en uitzichtloze armoede bij de producenten en vooral hun werkneemsters.
Vandaar dat ik u vraag naar uw beleid voor lonen en arbeidsomstandigheden bij uw kledingproducenten en hun eventuele onderaannemers. Let u er (inmiddels) op dat hier een menselijke maat in acht wordt genomen en dat we wel een eerlijke prijs betalen?

Alvast bedankt voor uw reactie,

met vriendelijke groet,

Harrie Winteraeken


Geen opmerkingen: