woensdag 1 januari 2014

Gemeente Heerlen gaat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen



Persbericht

Gemeente Heerlen gaat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Zevende discussieavond in de serie Café Mondiaal



Plaats: Café Pelt, Pancratiusplein, Heerlen

Tijd: donderdag 9 januari 2014, aanvang 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur





In het voorjaar van 2013 hebben enkele leden van de Gemeenteraad van Heerlen in samenwerking met enkele leden van HeerlenMondiaal, een initiatiefvoorstel opgesteld over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dit initiatiefvoorstel is door de gemeenteraad op 5 juni 2013 overgenomen. In het najaar hebben ambtenaren van de gemeente Heerlen het initiatiefvoorstel vertaald en uitgewerkt tot een voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders aan de Gemeenteraad van Heerlen.  HeerlenMondiaal heeft onlangs suggesties ter verbetering aangedragen en naar verwachting komt het nieuwe voorstel binnenkort beschikbaar en wordt het dan via een (gecombineerde) adviescommissie aan de raad voorgelegd.


Het landelijk MVO-platform hanteert de volgende omschrijving: “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een resultaatgericht proces waarbij een bedrijf in haar gehele bedrijfsvoering en in de keten verantwoordelijkheid neemt voor de effecten die zij bewerkstelligt op sociaal, ecologisch en economisch gebied en daarover op transparante wijze verantwoording aflegt aan belanghebbenden”.



In Café Mondiaal wordt na een korte inleiding van gedachten gewisseld over Maatschappelijk Ondernemen over het algemeen voor bedrijven in de gehele keten van productie en handel en hoe bedrijven dit kunnen toepassen. Maar natuurlijk ook over MVO voor overheden en het conceptvoorstel van de gemeente Heerlen in het bijzonder.

Daartoe zijn ook B&W en de  leden van de gemeenteraad uitgenodigd. Wordt het MVO echt serieus genomen en krijgt het meer uitwerking dan andere ideële raadsbesluiten, zoals bijvoorbeeld het Klimaatverbond en Heerlen Millenniumgemeente?



MVO beoogt een vorm van ondernemen waarbij de aandacht voor milieu, sociaal-ethische normen en winst met elkaar in balans zijn. Ook wel de triple P-benadering genoemd: economische prestaties (profit) worden behaald met respect en behoud voor de sociale (people) en de ecologische (planet) dimensies. Instrumenten hiertoe zijn o.a.:



·      een Total Cost of Ownership (TCO) benadering, waarbij de totale gebruikskosten of levenscycluskosten van het in te kopen product bepalend zijn en niet alleen de aanschafprijs;

·      de Cradle tot Cradle productieketen, waarbij (her)gebruik van producten leidend is en;

·      Social Return, waarbij het sociale rendement in de vorm van investeringen in werkgelegenheid bij inkoop wordt geëist.



Café Mondiaal


HeerlenMondiaal organiseert onder de titel Café Mondiaal discussieavonden over thema’s die HeerlenMondiaal en de daarin samenwerkende groepen na aan het hart liggen. Verwacht geen lange lezingen van sprekers van buiten, hoogstens een korte inleiding op het thema. De discussieavonden vinden meestal plaats op de eerste donderdag van de maand.

Iedereen is welkom. De toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Organisatie: HeerlenMondiaal.



Voor meer informatie kunt u terecht bij

Wim van Kempen: wimvankempen@planetkpn.nl

Harrie Winteraeken: hwinteraeken@hotmail.com

Geen opmerkingen: