maandag 30 september 2013

Wandeling langs Stolpersteine trok meer dan 80 mensen




Wandeling langs Stolpersteine in Heerlen

Vredeszondag, 22 september 2013

De wandeling die het Vredesplatform Heerlen en het Dekenaal Missionair Beraad Heerlen op Vredeszondag 22 september jl. langs de Stolpersteine in het centrum van Heerlen hebben georganiseerd trok met meer dan 80 mensen boven verwachting veel deelnemers. Het kreeg daarmee ook het karakter van een indrukwekkende herdenking.

Geschiedenisleraar Martin van der Weerden vertelde niet alleen wie de Joden waren die uit de verschillende huizen met de Stolpersteine werden gedeporteerd. Hij schetste ook een beeld van de situatie waaronder de mensen hebben geleefd, de armen en de welgestelden, waaronder ook bekende Heerlenaren. Ook waren er nogal wat mensen die voor de oorlog eerst Duitsland waren ontvlucht en na enkele jaren alsnog het noodlot tegemoet gingen. En er waren Joden en vooral Joodse kinderen uit Hollandse steden, die vanuit de Protestantse kerk aan het Tempsplein met groot gevaar voor eigen leven geholpen werden.

In en nabij het centrum van Heerlen zijn inmiddels 37 struikelstenen geplaatst. Volgend jaar zullen er nog een aantal worden geplaatst.
Er is door 8 leerlingen van Martin van der Weerden van het Bernardinuscollege een boekje gemaakt met een wandeling langs de Stolpersteine van de eerste acht adressen, waar in totaal 25 gedenkplaatjes zijn geplaatst en enkele andere voor deze geschiedenis gedenkwaardige plaatsen.

Het boekje Stolpersteine is het gemakkelijkst te verkrijgen door het te downloaden van de website



Geen opmerkingen: