maandag 30 september 2013

Grote meerderheid voor geweldloze oplossing conflict Syrië




Grote meerderheid voor geweldloze oplossing conflict Syrië

Het Vredesplatform Heerlen heeft tijdens de markt/manifestatie Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen een mini-enquête gehouden over Syrië.
Op de vraag: “wel of niet militair ingrijpen?” antwoordden 13 personen met ja en 105 mensen  met nee. Dat is 8 x meer nee dan ja. Het is duidelijk dat de meeste mensen een verdere escalatie van de oorlog niet zien zitten. Hun antwoord werd daarmee ook een signaal aan president Barack Obama van de Verenigde Staten van Amerika, die overwoog om Syrië met kruisraketten aan te vallen. Hopelijk wordt de hoofdreden voor ingrijpen door de VS, namelijk de vreselijke aanval met het strijdgas Sarin waarbij 1400 mensen werden vermoord, ter zijde geschoven als Syrië zijn chemische wapens onder controle van de Verenigde Naties brengt. Maar militair ingrijpen is ook geen oplossing voor een burgeroorlog waar al meer dan 100.000 slachtoffers vielen.

Vaak redenerend vanuit het hart werd aangeven dat niet wapens, maar diplomatie, samenwerking, begrip en overleg nodig zijn. In plaats van militair ingrijpen, geef de handvatten dat ze het conflict zelf kunnen oplossen.  Iemand gaf aan dat er een arrestatiebevel voor president Assad moet komen om hem voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te brengen. Een ander pleitte voor een politiemissie en ook de vredesactivisten daar verdienen steun.

Op de vraag: “wel of geen humanitaire hulp?” antwoordden 108 mensen met ja en eveneens 13 personen met  nee. Ook hieruit blijkt dat er fors meer draagvlak voor (nood)hulp is dan om de mensen het zelf maar te laten uitzoeken. Het gegeven dat op dit moment meer dan 2 miljoen Syriërs het land zijn ontvlucht en dat er meer dan 4 miljoen mensen (waaronder veel vrouwen en kinderen) binnen Syrië ontheemd zijn, en leven in erbarmelijke omstandigheden, pleit natuurlijk voor forse humanitaire hulp van het rijke westen en een aantal Arabische staten.  

Het Vredesplatform had zijn marktkraam ingericht als een schooltje. Op een landkaart waren Syrië en de stad Aleppo aangegeven. De enquête werd op ‘schoolborden’ met ouderwets krijt gedaan. Het motto was ontleend aan de Nederlandse actie “De scholen zijn weer begonnen”. Hier geldt dat “De scholen niet zijn begonnen in Syrië”. Het Vredesplatform en het Missionair Dekenaal Beraad Heerlen haalden op Heerlen in de Wereld € 215 op voor een school in Aleppo, een actie van IKV – Pax Christi.

Ps. Er zal worden geprobeerd om dit resultaat onder de aandacht te brengen van een Heerlenaar die wel op het hoogste niveau meepraat over oplossingen in Syrië, minister Frans Timmermans.

Geen opmerkingen: