zondag 15 september 2013

21-9 Markt / manifestatie Heerlen in de Wereld




Persbericht

Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen
 
Op zaterdag 21 september van 11.00 tot 16.30 uur vindt weer op het Pancratiusplein in het centrum van Heerlen de jaarlijkse markt en manifestatie ‘Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen’ plaats.
Ook dit jaar vraagt een groot aantal plaatselijke groepen, gedeeltelijk verenigd in HeerlenMondiaal, aandacht voor thema’s als vrede, mensenrechten, armoedebestrijding, milieu en ontwikkelingsproblematieken. Dat gebeurt door middel van kleurige informatiekramen. Op het centrale podium vindt gedurende de hele dag een gevarieerd cultureel programma plaats.

De manifestatie staat in het teken van de Millenniumdoelen die in 2000 door de Verenigde
Naties zijn opgesteld. ‘Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen’ heeft tevens als doel om inwoners van Parkstad te tonen waar deze lokale organisaties mee bezig zijn.

De volgende organisaties hebben op 21 september een eigen marktkraam:
1.    Aman-Iman
2.    Amnesty International
3.    ATD-Vierde Wereld
4.    Dekenaal Missionair Beraad Heerlen
5.    Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg
6.    Greenpeace
7.    IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid
8.    Moedercentrum De Heksenketel
9.    Stichting de Vrolijkheid
10.  Stichting Solidariteitscomité Afghanistan Nederland SCAN
11.  Transition Town Parksjtad
12.  Vlot, hulp aan vluchtelingen en asielzoekers.
13.  Vredesburo
14.  Vredesplatform Heerlen
15.  Wereldwinkel
16.  Werkgroep Heerlen Millenniumgemeente
17.  Werkgroep Latijns Amerika

Bezoekers zijn van harte uitgenodigd om er eens langs te lopen voor informatie, het kopen van de ‘eerlijke’ producten of gewoon een praatje te maken  met een van de enthousiaste standhouders. Uiteraard kan men lid worden van de zich presenterende organisaties of van HeerlenMondiaal.

Gedurende de markt / manifestatie zijn de volgende optredens:
10.45-11.15  muziek Linda Linkers, easy-listening muziek
11.30-12.00 Kumpo percussie
12.30-13-30 Djembé workshop Robin Zalm
13.45-14.15 Koperkwartet
14.30-15.00 Trio Laroche, viool,accordeon,gitaar
15.15-15.45 Fanfare Trommelaere van Herle
16.00-16.30 Muziekgroep SHIZAZ
 
Het gezamenlijke motto van ‘Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen’ is: ijveren voor een wereld die soms mooi is, soms ook lelijk, soms beangstigend of spannend of juist vertrouwd, veilig, maar in ieder geval een wereld om zorgvuldig mee om te gaan, een wereld die het waard is om gezien te worden. Voor die wereld voelen wij ons mede verantwoordelijk, ieder op zijn of haar manier. Samen willen we die wereld onder de aandacht brengen, want we hebben er maar één.

Tot ziens op 21 september! U bent van harte welkom!

*************************************************



Aanvullende informatie voor de media:

Korte toelichting millenniumdoelen:
De millenniumdoelen zijn in 2000 door de Verenigde Naties zijn opgesteld. In 2015 moeten die doelen zijn gerealiseerd.
Samengevat: het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, moet gehalveerd zijn. Alle kinderen, waar ook ter wereld, hebben de mogelijkheid basisonderwijs te volgen. De moedersterfte moet met minstens driekwart zijn teruggebracht. Verder wordt gewerkt aan uiteenlopende zaken als een gezonde leefomgeving en betere toegang tot veilig drinkwater, het terugdringen van een aantal slopende ziektes zoals malaria en aids, verbetering van de situatie in de sloppenwijken, het bevorderen van de gelijkwaardigheid van man en vrouw. En er wordt gewerkt aan duurzaamheid en een eerlijke handel met ontwikkelingslanden, waardoor zij ook betere ontwikkelingsmogelijkheden krijgen.
Niet alleen regeringsleiders, beroemdheden en ngo’s zetten zich in voor de verwerkelijking van de millenniumdoelen, ook persoonlijke initiatieven zijn meer dan welkom. Iedereen kan bijdragen aan een meer rechtvaardige wereld, bijvoorbeeld door het kopen van eerlijke producten (fair-trade en lokaal biologisch), collecteren voor een goed doel of het tekenen van een handtekeningenlijst van bijvoorbeeld Amnesty International.

Geen opmerkingen: