maandag 30 september 2013

3 oktober Café Mondiaal, gespreksthema 'Modern activisme'.




Heerlen, 30 september 2013

Persbericht

Café Mondiaal, 5de aflevering
3 oktober, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancraatsplei 48, Heerlen (Heële)

Gespreksthema: Modern Activisme

In het boek Modern Activisme (Boekscout, december 2012) vertellen tien inspirerende wereldverbeteraars hoe ze inhoud geven aan hun activisme. Janneke Prins nam het initiatief tot deze interviewbundel. Als inleiding op het gesprek vertelt ze over de achtergronden en de beweegredenen om het boekje te gaan maken.

Inhoudelijk Modern Activisme
De interviewbundel biedt een palet van ideeën en argumenten van mensen die actief zijn in de vakbond, voor de SP of links daarvan. De activisten zetten zich onder meer in voor veganistisch eten; eerlijke kleding; vluchtelingen of tegen wapenhandel en racisme. Alle tien voelden zich al vroeg betrokken bij maatschappelijke vraagstukken. Gaandeweg vond ieder van hen een manier om uiting te geven aan de bezorgdheid over de toekomst door actief bij te dragen aan een betere wereld.

Niet beperkt tot politiek-links
Activisme omvat een breed scala aan acties en activiteiten. Het is zeker niet beperkt tot politiek-links, maar kan op veel wijzen uiting krijgen en zeer uiteenlopende doelen nastreven. Hoe modern is activisme? Wat zijn traditionele vormen van acties en wat was 10 jaar geleden ondenkbaar? En bij welke vormen van activisme is de kans op succes het grootst?
Al met al meer dan voldoende gespreksstof voor activisten met jarenlange ervaring en mensen die ertoe gedreven worden om nu buitenparlementair in actie te komen.

*****************************************************

Achtergrondinformatie

·         Janneke Prins is sinds haar studententijd politiek actief bij de Internationale Socialisten, onder andere als redacteur van de Socialist. Opgegroeid in Afrika en Azië als kind van ontwikkelingswerkers, maakt ze zich van jongs af aan druk om armoede en ongelijkheid in de wereld.
·         Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale problemen: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. 
Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van ‘ingevlogen deskundigen’, maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen.De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

·         Café Mondiaal is normaal gesproken de eerste donderdag van de maand in café Pelt.



Geen opmerkingen: