maandag 29 april 2013

Café Mondiaal: Interventies bij internationale conflicten, geweldloos of militair?


Café Mondiaal, 2de aflevering
2 mei, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancraatsplei 48, Heële

Interventies bij internationale conflicten, geweldloos of militair?

“Niets doen is géén optie”.




De tweede aflevering van Café Mondiaal heeft als thema ‘interventies bij internationale conflicten’. De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Vredesplatform Heerlen in samenwerking met HeerlenMondiaal. De bijeenkomst sluit aan bij het nieuwe initiatief om de viering van 4 en 5 mei in Heerlen een bredere invulling te geven.



‘Interventies bij internationale conflicten’ is een breed thema, waarbij er talloze voorbeelden aan de orde zijn. De grootste interventie was ongetwijfeld de bevrijding van West-Europa door de Geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Maar interventies kunnen ook veel kleinschaliger zijn en zijn lang niet altijd militair. Bijvoorbeeld handtekeningenacties, tegenwoordig ook via sociale media op internet door Avaaz of One, kunnen ook ongewenste situaties elders ten goede keren.
Interventies zijn ook verbonden aan politieke keuzes, van landen en van mensen: ‘We’ vinden dat we ons ermee moeten bemoeien of ingrijpen, daar waar sprake is van onrecht.

Hoe succesvol zijn interventies? Maar wanneer is het verkeerd afgelopen of hebben inspanningen niets opgeleverd? Voor welke situatie kan men het beste kiezen voor een bepaalde interventie? Wanneer zijn vreedzame interventies nog nuttig of is soms oorlogsgeweld het enig mogelijke antwoord? Wellicht is er een opeenvolging herkenbaar van mogelijke interventies. Is voorspelbaar welke interventie het meest resultaat zal hebben bij bepaalde situaties? Er zal in ieder geval een lijst met mogelijke interventies worden gepresenteerd die bij bepaalde conflicten zijn toegepast, met hun (gebrek aan) succes. Er zal specifiek worden ingegaan op de conflicten rondom de Middellandse Zee (Arabische lente, Israël – Palestina, Syrië en Iran).



Geen opmerkingen: