maandag 29 april 2013

Eerste Café Mondiaal was best succesvol


Ruim twintig belangstellenden waren 4 april 2013 aanwezig in Café Pelt bij een discussie avond over ontwikkelingssamenwerking. Het was de eerste van een serie bijeenkomsten onder de titel Café Mondiaal met discussies over actuele mondiale thema’s. Geen lezingen door sprekers van buiten, hoogstens een korte inleiding op het thema. Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal en de deelnemende groepen, telkens op de eerste donderdag van de maand.

De eerste avond was georganiseerd door de werkgroep Heerlen Millenniumgemeente.
Het thema was “Zin en onzin van ontwikkelingssamenwerking”, voorwaar een actueel onderwerp. De bijeenkomst begon met de een korte film uit de documentaire Route 2015 over samenwerking van verloskundigen uit Nederland en Sierra Leone bij de bestrijding van kinder- en moedersterfte. Opvallend in de film was het wederzijdse respect bij de samenwerkende verloskundigen. Ook was boeiend om te zien hoe de traditionele verloskunde werd geïntegreerd in de moderne geneeskunde.

Naar aanleiding van acht stellingen volgde een levendige discussie over de zin van ontwikkelingssamenwerking. Het belang van samenwerking werd benadrukt. Het invoeren van westerse technieken zonder deelname van de bevolking is tot mislukking gedoemd. De algemene mening was dat respectvolle samenwerking kan bijdragen aan verbetering van gezondheid en bestrijding van armoede.
Eerlijke handel is echter belangrijker. Doordat veel van de ontwikkelingslanden rijker worden, verandert ontwikkelingssamenwerking wel. De rol van het westen wordt minder.
Het positieve effect van ontwikkelingssamenwerking wordt echter te niet gedaan door activiteiten in het westen die nadelig zijn voor arme landen.

Nederland maakt het bedrijven in ontwikkelingslanden mogelijk bijna géén belasting te betalen, door invoerrechten maken we export naar Nederland duur, we dumpen landbouwproducten en we stoten veel te veel CO2 uit. Echte solidariteit betekent dat we deze praktijken uitbannen.
Kant en klare antwoorden op vragen kwamen er niet. Twijfels bleven. Maar veel aanwezigen vertelden dat ze weer aan het denken waren gezet en zeker met dit onderwerp door zullen gaan. Dat alleen al vinden de organisatoren een groot succes.

Rens Trimp.


Geen opmerkingen: