donderdag 21 maart 2013

Tweeduizend demonstranten trotseren de kou in Tihange


Op 10 maart jl. hebben ongeveer tweeduizend mensen meegedaan aan de demonstratie in Hoei en Tihange (B). Vanuit Zuid-Limburg waren er ook heel wat deelnemers. Zo vertrokken er vanuit Maastricht al twee bussen. En een derde bus kwam uit Amsterdam en werd verder vol geladen in Maastricht. De demonstranten maken zich hard voor een algehele sluiting van de in slechte staat verkerende kerncentrale. De boodschap kon niet duidelijker: Tihange heropstarten brengt ons allen in gevaar.



Tihange ligt in het Belgische Hoei (Huy), iets meer dan zestig kilometer verwijderd van Maastricht. Er zijn drie reactoren in Tihange. De Belgische regering heeft vorig jaar besloten de werkingsduur van één van de kernreactoren, Tihange 1, te verlengen met 10 jaar. Dit zou betekenen dat hij nog tot 2025 in gebruik mag blijven. Dat is nog tien jaar na de wettelijke pensioenleeftijd van 40 jaar. Daarmee wordt Tihange 1heel gevaarlijk.
Vorig jaar werd de reactor 2 in Tihange stilgelegd voor een onderhoudsbeurt. Daarbij bleek al snel dat er duizenden kleine scheurtjes in de stalen reactorwand zitten. Daarmee is Tihange 2 nu al heel gevaarlijk. De kerncentrale van Tihange is een van de oudste kerncentrales in de regio. De demonstranten vrezen een kernramp en pleiten voor andere energiewinning.


Misschien is het waar?

De demonstratie was niet toevallig op 10 maart . De dag erna was het precies twee jaar geleden dat de kernramp in het Japanse Fukushima plaatsvond.

Verslag met dank aan Gert Jan Krabbendam, GroenLinks Statenlid.

Geen opmerkingen: