maandag 25 maart 2013

Discussieavond Zin en onzin van ontwikkelingssamenwerking


Donderdag 4 april: eerste discussieavond in de serie Café Mondiaal

Plaats: Café Pelt, Pancratiusplein, Heerlen
Tijd: 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur
Organisatie: HeerlenMondiaal in samenwerking met de Werkgroep Heerlen Millenniumgemeente

HeerlenMondiaal gaat onder de titel Café Mondiaal een serie discussieavonden organiseren. Het idee is om een aantal actuele thema’s te bespreken die HeerlenMondiaal en de daarin samenwerkende groepen na aan het hart liggen. Verwacht geen lange lezingen van sprekers van buiten, hoogstens een korte inleiding op het thema. Het gaat om verdieping van kennis door gesprek en discussie. Voorlopig hebben we ervoor gekozen om de eerste donderdag van de maand bij elkaar te komen.

De eerste avond is op donderdag 4 april in Café Pelt. Het thema is “Zin en onzin van ontwikkelingssamenwerking”.
De discussie over ontwikkelingssamenwerking is de laatste tijd weer opgelaaid. Nederland bezuinigt op ontwikkelingshulp, volgens sommigen omdat we daar geen geld meer voor hebben, volgens anderen omdat ze ineffectief is. Er zijn veel vragen die bij ontwikkelingssamenwerking gesteld kunnen worden. Veel landen hebben de laatste tijd een flinke economische groei gekend. Weliswaar leven er nog veel mensen in grote armoede, maar is het bestrijden van armoede niet veeleer een zaak van de eigen regeringen? Is handel niet effectiever in de strijd tegen armoede dan hulp? Veel van de in HeerlenMondiaal samenwerkende organisaties steunen kleine ontwikkelingsprojecten. Is dit een zinvolle manier van ontwikkelingssamenwerking? Moeten we niet juist in Nederland dingen veranderen die mensen elders in de wereld onrecht doen? Is niet alleen daarom solidariteit geboden?

Deze en andere vragen kunnen aan de orde komen. Om de discussie in te leiden, vertonen we een film van 18 minuten over een samenwerkingsproject waarin Nederlandse vroedvrouwen en hun collega’s in Sierra Leone proberen de sterfte van moeders en kinderen rond de geboorte tegen te gaan.
Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Geen opmerkingen: