dinsdag 27 november 2012

Brunssum gaat toch verhoensbroeken?


Gemeenten moeten meer dan 100.000 inwoners krijgen, zegt het coalitieakkoord van VVD en PvdA. Houdt dat in dat Brunssum bij Heerlen komt? In de Brunssumse gemeenteraad werd dat spookbeeld al neergezet als dat Brunssum wordt verhoensbroekt. Daarbij refererend aan het opslokken van Hoensbroek door Heerlen bij de grote gemeentelijke herindeling in 1982. Brunssum mag dus in geen geval verhoensbroeken.
Maar als ik me goed kan herinneren was de gemeenteraad van Hoensbroek, toen dat nog een zelfstandige gemeente was, geen toonbeeld van saamhorigheid en goede verstandhoudingen. En misschien was dat al een reden voor het einde van de zelfstandige gemeente. Eigenlijk was de raad van Hoensbroek al verbrunssumd toen het door Heerlen werd ingelijfd. Dus als de raad van Brunssum zijn kansen op zelfstandigheid wil vergroten, dan is het raadzaam om afscheid te nemen van verbrunssumde verhoudingen?

Een beetje verhoensbroeken gaat Brunssum nu wel al met de nieuwe burgemeester Luc Winants. Maar Luc is wel al een beetje een grensgeval. Als Luc naar de overkant van de Akerstraat keek, keek hij naar Treebeek dat sinds 1982 Brunssum is. Maar toen Luc jong was keek hij met een schuin oog over Heerlen uit….?


Geen opmerkingen: