zaterdag 14 juli 2012

Vredesplatform Heerlen: positief nieuws slaat aan.


Persbericht

Positief nieuws slaat aan.
Ook veel handtekeningen tegen president Assad van Syrië.


Onlangs heeft het Vredesplatform Heerlen op de Promenade in Heerlen positief nieuws onder de aandacht gebracht. We ontvangen elke dag een de overvloed aan negatieve en pessimistische berichtgeving: de euro moet gered, de staatsschuld moet omlaag, er moet bezuinigd en de belastingen gaan omhoog. Verder nieuws over terrorisme, islamisering, de rechtspraak, de gezondheidszorg, criminaliteit, drugsoverlast, stijgende werkloosheid enz. enz. Het beeld ontstaat dat het maar niks is in Nederland en ook niet in onze Zuid-Limburgse regio.
Ontkennen helpt niet, maar om hieraan tegenwicht te bieden vindt het Vredesplatform dat de mensen wat goed nieuws en optimisme kunnen gebruiken.

Enkele voorbeelden: Achter de wolken schijnt de zon
Daarvoor is een folder gemaakt met een selectie van wat het Vredesplatform positief nieuws vindt. Bijvoorbeeld: uit onderzoek van april 2012 blijkt dat Nederland op de vierde plek staat op een lijst van landen waar de mensen het gelukkigst zijn. Nederland behoort ook tot de top 10 van landen met het hoogste inkomen per persoon (hoewel je aan zo’n boodschap niet zoveel hebt als je rond moet komen van een minimum inkomen). Er is in dit land blijkbaar toch veel waar we gelukkig van worden. Waardoor we de toekomst minder somber hoeven in te zien. En daarvoor is deze folder bedoeld.

We hebben bijna 300 folders uitgedeeld. En om de mensen ook geluk toe te wensen kregen de meesten ook kleine klavertje-4-knolletjes, dat ze wel zelf in het bijgeleverde potje aan het groeien moeten krijgen.
Als achterliggende gedachte gelooft het Vredesplatform dat positief denken bijdraagt aan een vreedzame samenleving.

Ook aandacht gevraagd voor Syrië
Het Vredesplatform heeft ook aandacht gevraagd voor de verschrikkelijke situatie in Syrië. Dat lijkt wellicht tegengesteld aan het bovenstaande, maar als mensen zich realiseren hoe goed we het hier over het algemeen hebben, dan blijkt ook een grotere mate van solidariteit. We verzamelden in 4½ uur 235 handtekeningen voor de actie van Amnesty International: Poetin, stop Assad! Deze actie is een oproep aan president Poetin van Rusland om de steun op te zeggen aan het regime van president Assad van Syrië, geen veto op te leggen aan internationale acties en geen wapens meer te leveren aan Syrië.
Verder kon worden gedoneerd voor de actie van IKV Pax Christi Adopt a Revolution (ook giro 5161 Utrecht.) Met deze actie ondersteunt IKV Pax Christi lokale burgercomités in Syrië. De bijdragen van Adopt a Revolution worden gebruikt om vreedzame acties te ondersteunen, bijvoorbeeld voor drukwerk, beltegoed en eenvoudige communicatieapparatuur. We hebben € 40 overgemaakt.

De tekst van de folder is gepubliceerd in het vorige blogbericht.

Namens het Vredesplatform Heerlen
Harrie Winteraeken
(voorzitter)


Geen opmerkingen: