donderdag 26 juli 2012

Schaduwmunt tussenoplossing voor houdgreep Griekenland?


Griekenland loopt weer achter op het invullen van de toezeggingen om binnen de euro te mogen blijven. Het zijn ook enorme opgaven waar ze in Griekenland voor staan, waarvan veel bezuinigingen ook zeer zware neveneffecten hebben en schade berokkenen aan de Griekse economie. De nieuwe Griekse regering heeft ook al aangekondigd meer tijd nodig te hebben.
Het geduld raakt op bij de donateurs onder aanvoering van Duitsland. Nu roept de één wel vlotter dan de ander dat Griekenland uit de euro moet (en daarmee uit de Europese unie?). En gelijktijdig is het tegengeluid dat Griekenland loslaten ook weer verschrikkelijk veel geld gaat kosten en dat de problemen snel zullen overslaan naar Spanje en Italië. Houdt Griekenland de rijke landen daadwerkelijk in een houdgreep waaraan ze zich niet aan kunnen ontworstelen?

Wat wellicht kan helpen bij het ontwarren van deze gordiaanse knoop, is een objectieve uiteenzetting van de voor- en nadelen van zo’n stap. Zo’n studie is ook nodig voor de publieke opinie. Wat gaat ons de verdere steun aan Griekenland nog kosten en wat kost het ons als Griekenland failliet gaat? Zo’n vergelijking hoeft niet op een paar miljard nauwkeurig, maar binnen aangegeven marges en wellicht ook met een paar scenario’s, moet deze voorspelling wel betrouwbaar zijn. Hebben we geen planbureau dat dit overzicht kan maken?

Een tussenoplossing kan het in het leven roepen van een binnenlandse schaduwmunt zijn. In het dagelijks leven worden er dan twee munten naast elkaar gebruikt. Talrijke landen met een zwakke munt hebben dat al eerder gedaan. En ook in Nederland zijn er op kleine schaal initiatieven voor het uitwisselen van diensten en producten zonder geldoverdracht.
Voor het internationale verkeer gebruikt men ‘vreemde valuta’ zoals de dollar of de euro. Zo kan Griekenland euro’s verdienen met export en toerisme. Import wordt wel fors duurder en zal moeten verminderen. Geïmporteerde luxe producten kan men dan alleen in euro’s of dollars kopen. En als de handelsbalans positief wordt, dan kunnen ook schulden worden afgelost.

De nieuwe Drachme wordt aanzienlijk minder waard dan de euro. Griekenland wordt goedkoper voor het buitenland en daarmee aantrekkelijker. In het binnenland moet er een nieuw evenwicht ontstaan voor de waarde van deze munt. De Grieken moeten binnen Griekenland voldoende vertrouwen hebben dat als ze dit nieuwe geld in handen krijgen, dat ze het ook weer kunnen uitgeven aan producten en diensten. Maar dat is dan een interne aangelegenheid, zodat de Grieken wat dit betreft niet boos meer hoeven te worden op Europa. En duur importeren is een stimulans om meer zelfvoorzienend te worden, wat de interne economie weer stimuleert.
Tot zover mijn aanzet. De uitwerking is aan de economen. En als dit idee perspectiefrijk is, dan mogen Spanje en Italië er ook over nadenken.

Geen opmerkingen: