zaterdag 12 maart 2011

PVV-er met twee paspoorten: dan maar wat minder principieel.

Iedereen zal zich nog het gekrakeel van Geert Wilders bij de aanvang van het vorige CDA – PvdA kabinet kunnen herinneren toen de PvdA staatssecretarissen Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb met hun dubbele nationaliteit door hem aangevallen werden. „Een blinde kan zien dat een dubbele nationaliteit ook een dubbele loyaliteit betekent” citeerde Dagblad de Limburger vandaag (11-3-11). Het werd bij de aanvang van het huidige kabinet al veel minder heftig overgedaan toen bleek dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van de VVD ook een dubbele nationaliteit had.
En nu blijkt het in Gelderland gekozen PVV-Statenlid Petra Kouwenberg zowel de Turkse als de Nederlandse nationaliteit te bezitten. Kouwenberg heeft een Turkse vader, maar omdat ze ook een stiefvader heeft, ga ik ervan uit dat haar ouders gescheiden zijn. Ze hecht waarschijnlijk niet zo zwaar aan haar Turkse nationaliteit. Ze wil ook naar de ambassade om er afstand van te doen.

Maar de PVV zal voor haar verder geen belemmeringen opwerpen. Ze kunnen haar niet uit de fractie zetten, want Kouwenberg telt te hard mee om de beoogde coalitie van CDA, VVD, SGP en PVV aan een meerderheid te helpen. Bovendien heeft de PVV ook alle stemmen van de PVV-Statenleden nodig om tien zetels in de Eerste Kamer te krijgen. De noodzaak voor Wilders om Kouwenberg aan boord te houden, is daarom groot. Aldus ons dagblad.

Hieruit blijkt weer de dubbele moraal van Geert Wilders. Niet alleen zijn fractiegenoten in de Tweede Kamer krijgen een fluwelen behandeling (zie mijn blogbijdrage van 27 november 2010: 10 van de 24 PVV Kamerleden in opspraak. Ook voor zijn Statenleden zijn praktische argumenten belangrijker dan principiële.

Geen opmerkingen: