zondag 16 januari 2011

Heerlen voert geen beroep tegen Buitenring.

Waarom is Heerlen niet in beroep gegaan tegen de Buitenring?

Dat de gemeente Heerlen geen beroepschrift ingediend heeft tegen de Buitenring werd op 14 januari bekend gemaakt via de regionale kranten.
De gemeente had deze zomer wel een goede zienswijze ingediend. In het Rapport over de Zienswijzen dat de reacties van de Provincie Limburg bevat, zijn in de meeste gevallen slechts algemene standpunten en herhalingen van eerdere informatie opgenomen. De argumenten van de gemeente zijn niet gegrond verklaard en er zijn ook geen waarborgen gegeven dat anderszins tegemoet is gekomen aan de eisen van de gemeente.
Naar mijn mening dienen Burgemeester en Wethouders zich hier te verantwoorden naar de gemeenteraad toe.

Waarom is de gemeente Heerlen niet in beroep gegaan?
Zijn B&W van mening dat voldoende tegemoet is gekomen aan de zienswijze van de gemeente? Om dat zelf ook mee te kunnen beoordelen, dienen B&W aan de raad een puntsgewijze analyse voor te leggen van de zienswijze, met daarbij gevoegd de reactie van de provincie plus eveneens puntsgewijs de mening van B&W hierover.
Zijn B&W van mening dat er voldoende garanties zijn gegeven dat het eerder aangegeven standpunt toch tot resultaat leidt?
Op welke wijze worden de belangen van de gemeente Heerlen en zijn burgers nu behartigd?
Leidt het ongegrond verklaren en het niet hiertegen in beroep gaan onherroepelijk tot een verzwakking van de positie van Heerlen?
Zijn B&W van standpunt veranderd?
Liggen niet de inhoudelijke maar vooral politiek – bestuurlijke argumenten ten grondslag aan het achterwege laten van het beroep? Heeft de gemeente zich laten overdonderen door machtsvertoon van de provincie, daar waar de gemeentebesturen van Kerkrade, Onderbanken en Schinnen zich wel voor de belangen van hun burgers zijn blijven inzetten? Heeft de gemeente de bepalingen van het Verdrag van Aarhus (voldoende) meegegewogen in haar standpunt?

Ik heb Sajjad Rahnama’i van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks in kennis gesteld van mijn vragen zodat hij ze (wellicht aangepast) ook rechtstreeks aan B&W kan stellen.

Geen opmerkingen: