zondag 30 mei 2010

Stemwijzer 'Denk Groot, Stem op de Wereld'

Denk Groot, stem op de wereld.

Wat ga jij stemmen? En hoe denkt jouw partij over klimaatverandering, armoedebestrijding, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen?
Denk Groot, Stem Op de Wereld (www.denkgroot.nu) is een stemwijzer waarbij de belangrijkste standpunten uit de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen op het vlak van internationale samenwerking worden vergeleken. De stemwijzer zelf staat op www.kiesgrenzeloos.nl.

De volgende verkiezingsbeloften worden per partij behandeld:
1. Wil de klimaatdoelstelling van de huidige regering handhaven en de uitstoot van CO2 in 2020 met 30% terugbrengen
2. Wil dat Nederland (in EU verband) exportsubsidies voor landbouwproducten afschaft.
3. Stelt maatregelen voor om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan en belastingparadijzen te ontmantelen.
4. Stelt maatregelen voor om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) bij bedrijven te promoten.
5. Vraagt expliciet aandacht voor fragiele staten in het buitenlandbeleid.
6. Is voorstander van eerlijke handelsakkoorden.
7. Besteedt expliciet aandacht aan de rol van vrouwen in ontwikkelingslanden.
8. Wil het budget - 0,8% BNP - voor ontwikkelingssamenwerking handhaven of verhogen.

Het zal niet verbazen, maar GroenLinks komt hier als beste uit de bus met alle 8 de aspecten positief in het verkiezingsprogramma, gevolgd door de PvdA en SP. Zij besteden niet expliciet aandacht aan punt 7, het millenniumdoel vrouwenrechten in ontwikkelingslanden. Dat doet het CDA wel, maar verder scoort het CDA ‘niet’ op 4 aspecten en ‘misschien’ op 3 thema’s. De PVV scoort op alle 8 de stellingen ‘nee’, de VVD op 7 standpunten ‘nee’. De VVD is er alleen voorstander van dat Nederland de EU-exportsubsidies voor landbouw afschaft. Op de website worden alle standpunten toegelicht.

De oproep ‘Kies weloverwogen, kies grenzeloos’ met de bijbehorende stemwijzer is een initiatief van ICCO, Cordaid, Oxfam Novib en HIVOS.

Geen opmerkingen: