maandag 31 mei 2010

Help met terugkeren naar Soedan

Wie wil twee mensen helpen met hun terugkeer naar Soedan?

Het vluchtelingenbeleid kent ondanks het Generaal Pardon nog steeds zijn probleemgevallen. Stichting Noodopvang Parkstad Limburg en VLot Zuid-Limburg willen twee mensen begeleiden met hun terugkeer naar Soedan. Twee mensen (waarvan het beter is dat de namen niet bekend worden) die zo’n 10 jaar geleden naar Nederland zijn gekomen, gevlucht tijdens de oorlog in Soedan voor het geweld en de moorden in hun land. Twee mensen die tijdens hun verblijf hier ook al hele procedures achter de rug hebben (deels succesvol). Zij hebben ervoor gekozen om eind juli 2010 samen naar Soedan terug te keren. Maar hoe?

Voor de een is contact gelegd met de Stichting Wereldwijd. Daar volgt hij momenteel een korte opleiding en er is hem een kist voor het starten van een internetcafé toegezegd. Daarnaast is door de Internationale Organisatie voor Migratie in Nederland (de landelijke terugkeerorganisatie) het vliegticket en een bescheiden bedrag toegekend om zijn leven in Soedan opnieuw op te bouwen.
De ander heeft inmiddels de Nederlandse nationaliteit. Voor haar is er gek genoeg geen enkele financiële ondersteuning en ook geen vliegticket voorzien tenzij zij het Nederlands paspoort inlevert. Het Nederlands burgerschap is echter tot nu toe de enige zekerheid en veiligheid die ze moeizaam verworven heeft.

Toch willen ze samen de stap zetten en vertrekken. Ze hopen in Soedan een nieuw bestaan op te bouwen. Daarbij zijn ze bereid om een soberder bestaan te leiden dan nu in Nederland. Hun droom is om een klein vervoersbedrijf te starten. In het gebied waar zij naartoe trekken, is hier grote vraag naar. Een tweedehands auto kost daar al vlug € 6000 tot € 9000. Als ze de helft als gift gefinancierd krijgen, kunnen ze de andere helft ter plekke lenen.

Wie wil hen helpen? We zoeken kleine en grote sponsoren. Ieder bedrag is welkom op rekeningnummer 43.99.60.495 van stichting VLot onder vermelding van “steun terugkeer familie Soedan”. Omdat De Stichting VLot een Anbi-keuring heeft, is de gift voor particulieren voor de belasting aftrekbaar.

Pol Verhelle,
(penningmeester en begeleider van dit gezin; voor meer informatie bel 06-43364428).

Ps.: Vlot wil in het bijzonder Vluchtelingen in de knel niet aan hun lot overlaten. Zie voor een korte omschrijving van VLot mijn weblog www.hwinteraeken.blogspot.com.

Geen opmerkingen: