maandag 22 februari 2010

Afvalstoffenheffing: weblog SP mist de nuance

Afvalstoffenheffing: weblog SP mist nuance.

De Weblog van de SP in Heerlen van 2 december meldt: “Heerlen mag niet het afvalputje worden”. Dat artikel gaat vooral in op de acceptatie door de SP van het nieuwe betaalsysteem (volumefrequentiesysteem) voor het ophalen van huisvuil. Burgers van Heerlen betalen met ingang van 2010 per leeg te maken container.
Ik werd door een SP-er op dit bericht geattendeerd omdat GroenLinks er nogal slecht vanaf kwam. Wat me in eerste instantie opvalt is dat de SP voor een systeem heeft gestemd waar ze eigenlijk tegen zijn en dat GroenLinks tegen een voorstel stemde waar ze in essentie voor zijn: “GL is een absolute voorstander van het systeem, immer afval scheiden is goed voor het milieu. We zijn ook voor het vervuiler betaalt principe.”
Beide partijen doen hun uiterste best om hun eigen stemgedrag te rechtvaardigen. Daarbij is het dubbel opvallend dat de SP wel grote kritiek heeft op het averechts stemmen van GroenLinks: “Opvallend was de rol van GroenLinks. De partij toonde zich in Heerlen al meerdere malen de bijwagen van de rechtse oppositie. Ook nu. GroenLinks stemde tegen de afvalstoffenheffing en daarmee tegen het systeem De vervuiler betaalt. Weg met het groene karakter van de partij”.

Over het algemeen vind ik het triest dat het belangrijkste middel om je standpunten te uiten, namelijk het stemgedrag, wordt misbruikt om een politiek signaal af te geven dat tegengesteld is aan het doel dat men zegt te willen bereiken. Dat is blijkbaar politiek, maar ik vind dat niet uit te leggen aan de burger. Dergelijk stemgedrag maakt de politiek namelijk ongeloofwaardig. Als de SP zoveel kritiek heeft op dit betaal systeem, heb dan ook het lef om tegen te stemmen, is mijn eerste conclusie.
Voor GroenLinks ligt het wat genuanceerder. Het feitelijke voorstel om over te gaan tot dit betaalsysteem is voor de zomer in de raad geaccepteerd met de voorstem van GroenLinks. Daarmee gaf ‘het groene’ GroenLinks aan voorstander te zijn van het systeem. Op 1 december was het beslispunt de te hanteren tarieven in de ‘Verordening voor de heffing en invordering van de afvalstoffenheffing 2010’. En daar was wel degelijk wat op aan te merken. Het is mijns inziens politiek volledig geoorloofd om wel voor het betaalsysteem te stemmen, maar tegen de voorgestelde tarieven.

GroenLinks steunde daar bovenop een voorstel van het CDA om de Kwijtschelding voor de allerarmsten te schrappen uit het systeem van de afvalstoffenheffing. Huh? Ja echt waar….
Dat het CDA, de Leefbaren en Hart-Leers hartstikke rechts zijn, wisten we al. En van GroenLinks in Heerlen is de afhankelijkheid van die rechtse vrienden ook al langer duidelijk. Treurig blijft het wel: GroenLinks is niet meer Groen en niet meer Links.”

Harde taal. Ik heb dus die motie en de notulen maar eens opgevraagd. Of die motie daadwerkelijk zo erg is als wordt gesuggereerd? Nu valt dat reuze mee. De motie vraagt om de kosten van het kwijtscheldingsbeleid niet te verrekenen met de afvalstoffenheffing maar “de betaalbaarstelling van de kwijtschelding te voldoen uit de algemene middelen”. Over de haalbaarheid van de motie en de financiële dekking wil ik het hier niet hebben, maar hier wordt niet gesuggereerd om de kwijtschelding af te schaffen. Als hiertoe zou worden overgegaan zullen niet de allerarmsten hiervan de dupe zijn. Als het budgettair neutraal zou verlopen dan gaat de afvalstoffenheffing naar beneden en de onroerende zaak belasting omhoog. Aangezien iedereen evenveel afvalstoffenheffing betaalt en over het algemeen meer bemiddelde mensen een hogere OZB, is hier sprake van een klein voordeel voor de mensen met een kleine beurs. De motie van het CDA kan dus eerder worden uitgelegd als ‘links’ dan als ‘rechts’. En er is dan ook niks mis mee dat GroenLinks ‘m heeft gesteund.
Het kan natuurlijk de bedoeling zijn dat GroenLinks in Heerlen imagoschade oploopt met dergelijke berichten op de weblog van de SP. Maar wat hierboven geciteerd staat, gaat zeker niet op voor deze besluitvorming. Dat maakt me natuurlijk ook erg wantrouwig voor de andere beweringen die op deze weblog staan. Maar ik heb geen tijd om die allemaal uit te pluizen. Misschien kan journalist Marcel de Veen van de regionale kranten dit doen. Hij gaf in een stuk over de aanstaande verkiezingen aan dat GroenLinks in Heerlen de VVD regelmatig rechts inhaalt. Volgens mij dit keer niet, dus.

Geen opmerkingen: