zondag 6 september 2009

Burgemeester Gresel verdient deze aanvallen niet.

Naar aanleiding van verschillende berichten in de regionale kranten in week 36:

Burgemeester Gresel verdient deze aanvallen niet.

De krant moet doen wat haar goed dunkt, maar ik vind dat in het onderzoek naar burgemeester Toine Gresel het nieuws toch wel wordt gemaakt of overdreven. Zeker in het redactionele commentaar van woensdag 2 september wordt iedere mogelijke beschuldiging uitvergroot. Uit de gegevens die ik ken concludeer ik dat Gresel weinig anders fout heeft kunnen doen, dan zich privé tijdelijk door een verkeerd persoon laten adviseren. Geldelijk gewin is niet of nauwelijks aan de orde. Het onderzoek naar dit mogelijke handelen door Hans Pont van bureau Berenschot heeft veel meer gekost.

De publiciteit drie jaar na dato is mijns inziens buiten proporties. Ook de aandacht die dit mogelijk nog in de gemeenteraad gaat krijgen, is niet netjes. Na drie jaar iemand tot aangeschoten wild verklaren en zich dan er nog eens als aaseters op storten. De raadsleden en tenminste enkele fractievoorzitters laten zich leiden door deze publiciteit. Daar neem ik mijn pet niet voor af.

De fractievoorzitters hebben in 2006 het betreffende rapport voor kennisgeving aangenomen. Toen zijn ook de conclusies van het rapport unaniem onderschreven. En is geoordeeld dat er geen verdere actie meer ondernomen hoefde te worden. Voor de fractievoorzitters was dat wel het moment om er iets van te vinden. Bijvoorbeeld ontevredenheid kenbaar maken of aanvullende vragen stellen. En als men vond dat het ernstig genoeg was, ook anders handelen over de vertrouwelijkheid en er zo nodig de gehele raad bij te betrekken. Maar niets van dat alles. Toine Gresel heeft toen verantwoording afgelegd aan de raad, in de personen van de fractievoorzitters, waar vanuit mag worden gegaan dat die de raad ook op dat moment vertegenwoordigden. Er kunnen nu wellicht raadsleden boos zijn op hun fractievoorzitter, dat hij/zij indertijd niet is geïnformeerd, maar dan is dit een verwijt aan de betreffende fractievoorzitter die dat informeren toen niet nodig heeft gevonden.

Nu kan het naar mijn mening niet anders dan dat de conclusies van dat rapport weer worden onderschreven. En sommige fractievoorzitters mogen burgemeester Gresel hun verontschuldigingen aanbieden in plaats van vanwege de publiciteit terug te komen op eerder ingenomen standpunten.

Harrie Winteraeken
(ex-raadslid GroenLinks)

1 opmerking:

Anoniem zei

Zou er al ergens iemand klaar staan die door het zwartmaken van Burgemeester Gresel in het burgemeesters zadel geholpen moet worden ?