zaterdag 7 februari 2009

De opheffing van Fortuna SC

Ik ben dan wel ten hoogste een samenvattingsfan van het Limburgse voetbal, ik kan het niet laten om toch een paar zaken toe te voegen aan de discussie over de opheffing van de Sittard-Geleense voetbalclub Fortuna SC. Want een ding is duidelijk: er is in de praktijk helemaal geen sprake van een fusie met Roda JC. Daarom hoeven die twee Roda – stichtingen ook niet zo moeilijk te doen. In essentie moeten ze beslissen over iets relatief ondergeschikts als een nieuwe naam. En die moet lekker bekken zodat een componist daar weer een nieuw clublied op kan dichten.

Het lijkt er sterk op dat niet de voetbalfan de beslissingen neemt, maar het bedrijfsleven. En verder heeft het proces dat nu gaande is, alles weg van manipulatieve machtspolitiek. Grote druk op het besluitvormingsproces zetten zodat eens rustig alle argumenten op een rijtje zetten niet wordt toegestaan. Mooie voorspellingen doen, waarbij de glazen bol het medium is. Met een woordkeuze als ‘fusie’ de gang van zaken verdoezelen. Niet nuanceren maar heel handig als enig alternatief een doemscenario kiezen: “Over een jaar speelt Roda eerste divisie en bestaat Fortuna wegens een algeheel faillissement helemaal niet meer”. Alleen de te verwachten miljoenen euro’s tellen. En die vindt men zo belangrijk dat ook daar het enige voorbehoud wordt gemaakt voor het sportieve welslagen. Sterker nog, nu al dekt men zich in tegen te hoge verwachtingen over de sponsoring van het bedrijfsleven en daarmee over het slagen van het project.

Waar hebben we het eigenlijk over? Over twee sportclubs die meedoen aan een competitie. Volgens de plannenmakers telt alleen het linker rijtje. Dat bepaalt het succes van de club. Maar geen linker rijtje zonder rechter rijtje. En geen promotie zonder degradatie. Minder goede prestaties mogen blijkbaar niet, terwijl die onlosmakelijk zijn verbonden aan goede prestaties. Waarom niet alles wat bescheidener? Zoals bijvoorbeeld de salarissen van de voetballers. Want te vaak blijkt dat het beschikbare geld of salaris wel meetelt, maar niet doorslaggevend is.
Voor de voetballers van Fortuna is het dubbel sneu. Op één na lopen alle contracten aan het einde van het seizoen af. En zullen de nieuwe bazen voldoende overtuigd zijn van hun voetbalkwaliteiten om te kunnen meedraaien in de top van de eredivisie? Als het grote geld er mocht komen, dan zullen er ook nieuwe spelers worden aangetrokken, en dan mag menig Roda-speler ook voor zijn basisplaats vrezen.

En het publiek? Daar hoeft het niet zo hard voor. Daar ligt blijkbaar ook geen doelstelling. Het Roda – stadion is nu ook al heel redelijk gevuld. Daarbij begrijp ik de identificatie met deze club niet zo goed. Vaak staat er amper een Nederlander op het veld, wil zwijgen een jongen uit de streek.
Daar zou volgens mij ook een betere toekomst voor Fortuna liggen. Maak van Fortuna niet zo maar een satelliet- of opleidingsclub voor Roda. Laat bij Fortuna de beste amateurs en beloften uit Limburg en de Euregio met een semi-profcontract spelen. Ik durf met een terugblik naar het verleden te beweren dat in deze omgeving genoeg goede jonge voetballers beschikbaar zijn. Daarmee kan het publiek zich ook identificeren. En daarvoor is de eerste divisie gewoon een goede competitie.

Harrie Winteraeken

Geen opmerkingen: