donderdag 26 februari 2009

bijeenkomst start werkgroep Heerlen millenniumgemeente

Heerlen Millenniumgemeente

HeerlenMondiaal nodigt u uit voor een discussieavond over Heerlen als millenniumgemeente op donderdag 5 maart 19.30 uur in de Luciushof,Putgraaf 3 te Heerlen

Het gemeentebestuur heeft besloten Heerlen aan te melden als millenniumgemeente. Dat wil zeggen dat Heerlen zich zal gaan inspannen om de millenniumdoelen te verwezenlijken. Heerlen Millenniumgemeente is niet alleen een zaak van gemeentebestuur en mondiale groepen. Alle sectoren van de samenleving en ook individuele burgers kunnen daarbij betrokken worden. Denk aan gezondheidszorg, onderwijs, bedrijfsleven en verenigingen, maar ook het dagelijks leven als consument.
We willen daarom graag met een grotere groep praten over wat Heerlen zou kunnen doen om de millenniumdoelen dichterbij te brengen. Ook zoeken we mensen en groepen die willen meewerken om Heerlen als millenniumgemeente gestalte te geven.
Programma
· Welkom en introductie
· Wat verwacht de gemeente van Heerlen als millenniumgemeente. Wethouder Peter van Zutphen
· Mogelijke activiteiten in het kader van een millenniumgemeente. Ronald Kohnen van COS Limburg
· Wat kan Heerlen doen om de millenniumdoelen dichterbij te brengen. Discussie
· Afspraken en formeren van een kerngroep
Inlichtingen: Wim van Kempen, 045 5722503, wimvankempen@kpnplanet.nl

Wat zijn de millenniumdoelen?
In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen in het kader van de Verenigde Naties afspraken gemaakt: vóór 2015 moeten armoede, ziekte en honger ver teruggedrongen zijn. Dit is vertaald in acht concrete doelen: de millenniumdoelen.



Waarom een millenniumgemeente?
Op 07/07/07 was de helft van de tijd van de VN Millenniumcampagne verstreken. Inmiddels zijn er grote vorderingen gemaakt, maar helaas blijven sommige resultaten achter.
Dit is het moment om te handelen. In ontwikkelingslanden, maar ook in ons eigen land kunnen juist gemeenten en burgers een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de doelen. Daarom organiseert de Vereniging Nederlandse Gemeenten de ‘Millenniumgemeente’ campagne. Tot nu toe hebben 90 gemeenten zich als millenniumgemeente aangemeld. Samen wonen er in deze gemeenten 6 miljoen mensen. Dat is 35 procent van de Nederlandse bevolking.

Wat wil HeerlenMondiaal doen?
De gemeente heeft aan HeerlenMondiaal gevraagd het voortouw te nemen bij de millennium campagne. Door voorlichting te geven en acties te organiseren om burgers bewust te maken; door groepen en organisaties te ondersteunen bij concrete projecten; en zo nodig ook de gemeente op haar beleid aan te spreken.
HeerlenMondiaal is een samenwerkingsverband van mondiale groepen en groepen die zich bezig houden met duurzame ontwikkeling. De groepen van HeerlenMondiaal willen zich uiteraard graag inzetten om de millenniumdoelen dichterbij te brengen.

Geen opmerkingen: