donderdag 17 mei 2007

Geld blijft voorlopig gereserveerd voor fietsenstalling centrum Heerlen.

Persbericht

Geld blijft voorlopig gereserveerd voor fietsenstalling centrum Heerlen.

Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorgesteld om het geld (dik € 950.000) dat gereserveerd is voor een ondergrondse of inpandige bewaakte (gratis) fietsenstalling in het centrum van Heerlen een andere bestemming te geven. Dat gebeurde met een voorstel tot wijziging van de begroting. Op zaterdag 12 mei jl. werd secretaris Jos van Genderen van de afdeling Parkstad Limburg van de Fietserbond hierop door gemeenteraadslid Roel Leers van de VVD geattendeerd. De dag daarop schreef voorzitter Harrie Winteraeken een brief aan de gemeenteraad waarin hij met klem vraagt om niet akkoord te gaan met het schrappen van de gereserveerde gelden. Op maandag 14 mei jl. vergadert de commissie Publieke dienstverlening, Algemene bestuurlijke aangelegenheden en Financiën (PAF) over het voorstel van B&W.
De commissie PAF heeft deze begrotingswijziging aangehouden en terug gestuurd naar de commissie Stedelijk beheer / openbare werken. Het debat hierover was niet eenvoudig, maar de conclusie was dat die commissie zich geen inhoudelijk oordeel over deze verschuiving van geld heeft kunnen vormen. Dit voorstel wordt in ieder geval niet meer geagendeerd voor de raadsvergadering van 12 juni 2007 en dat is winst. En al een eerste snel resultaat van de brief van de Fietsersbond.

De Fietsersbond zal het overigens zeer betreuren als de gemeenteraad dit voorstel alsnog overneemt en akkoord zou gaan met het afboeken van deze reservering. Voorzitter Harrie Winteraeken gaat er vanuit dat een dergelijke fietsenstalling nog steeds de prioriteit van de gemeenteraad heeft: “Ik ben in ieder geval erg verbaasd dat B&W hier blijkbaar geen prioriteit meer aan geven. De behoefte aan de goede bewaakte fietsenstalling, zeker in de buurt van het Glaspaleis, het winkel- en het uitgaanscentrum is de laatste tijd zeker niet minder geworden. Het lukt ook andere gemeenten (met Maastricht en Roermond als mooie voorbeelden) om een dergelijke voorziening te realiseren”.

Naar de mening van de Fietsersbond is voldoende aangetoond dat de behoefte aan een duurzame fietsenstalling in het centrum groot is. Uit een verleden jaar uitgevoerde locatiestudie bleek dat er zeker ook mogelijkheden aanwezig zijn. Wethouder Jos Offermans verzekerde de Fietsersbond eind vorig jaar dat toen de fietsenstalling onder de Bongerd niet door kon gaan, er een andere plek zou worden gezocht en dat deze fietsenstalling in ongeveer 2 jaar zou worden gerealiseerd. De Fietsersbond vindt dat de wethouder zich daar ook echt voor moet inspannen en zeker niet het hiervoor gereserveerde geld moet “weggeven”.

Harrie Winteraeken verwacht eigenlijk van dit college van B&W een meer voortvarend beleid en uitvoering: “Nu lijkt het er sterk op dat men “achteruit boert”. Als de gereserveerde middelen voor een fietsenstalling worden geschrapt, dan zal het te zijner tijd niet eenvoudig zal worden om hier weer de benodigde gelden voor te vinden en zal dus de realisatie van de fietsenstalling weer vertraging oplopen”.

Geen opmerkingen: