donderdag 17 mei 2007

Aan dé ambtenaar onder meneer Tjibbe Joustra

Heerlen, 5 mei 2007

Open brief:

Aan dé ambtenaar onder meneer Tjibbe Joustra

p/a Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding
Postbus 16950
2500 BZ Den Haag

Tijdens een gesprek met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is Tweede Kamerlid Geert Wilders door u erop gewezen dat zijn uitspraken over de islam zeer negatief zijn ontvangen in de Moslimwereld. In het bijzonder de stelling dat als een Moslim in Nederland wenst te blijven, hij toch wel de helft uit de Koran moet scheuren, is als erg grievend ervaren. U heeft erop gewezen dat het wenselijk is dat Wilders zijn toon over de islam matigt.

In deze brief aan u ga ik ervan uit dat wat in de kranten heeft gestaan min of meer correct is en dat u in de richting van de heer Wilders geen onwelvoeglijke taal hebt gebezigd.
Onder deze randvoorwaarden: compliment! U bent een goed ambtenaar. U heeft binnen uw taakveld de plicht om zaken die van belang zijn te rapporteren. Dat houdt vanzelfsprekend ook het kenbaar maken in van negatieve signalen die bedreigend kunnen zijn voor onze samenleving. En dan mag u wel stellen dat de provocaties van Geert Wilders een internationale smet op Nederland werpen en de broodnodige integratie in onze samenleving schade toebrengen. Ik neem aan dat u daarom ook aanwezig was bij dit gesprek.

Ambtenaren zijn ook in overheidsdienst om goede adviezen te geven ter oplossing van problemen. Als u oplossingen denkt te kunnen aandragen aan de bron van het probleem, dan mag u dat niet nalaten. Ook als men die oplossingen niet wenst te horen, dan nog heeft u hiermee integer gehandeld. U had dan ook van uw baas Tjibbe Joustra mogen verwachten dat hij u hierbij rugdekking geeft in plaats van u afvalt. Het is ronduit laf om u zogenaamd te corrigeren. Joustra had net zo duidelijk kenbaar moeten maken dat de oorzaak van de problemen bij Geert Wilders zelf ligt.

Blijkbaar heeft uw baas ontzag voor de positie van Geert Wilders, een positie waarvan hij doelbewust misbruik maakt. Het benoemen van adviezen als intimidatie is in feite demagogie. Daarbij is het jammer dat uw advies blijkbaar volledig aan dovemansoren is gericht. Geert Wilders is helemaal niet ontvankelijk voor andere meningen en hij is helemaal niet zelfkritisch. Verder vindt hij dat voor hemzelf blijkbaar andere maatstaven gelden dan voor andere burgers. Waar Geert Wilders keer op keer een beroep doet op de vrijheid van meningsuiting, wil hij met name Moslims de vrijheden van onderwijs, godsdienst en meningsuiting ontnemen. Op 2 mei stond er in onze krant dat Geert Wilders islamitische scholen per direct wil sluiten. Het is volgens hem nodig om “de kinderen te beschermen tegen de verspreiding van het islamitische gedachtegoed”. De hypocriet geeft zelf zijn ware agenda prijs: “De islam brengt onze westerse beschaving in snel tempo naar de rand van de afgrond”. Ik kijk niet raar op als hij binnenkort oproept tot boekverbranding. Wat Wilders zegt is geen stevige toon, het is pure discriminatie. Vervang moslims door joden en het is op slag duidelijk dat het fascistische denkbeelden zijn.

Dat Geert Wilders ervoor kiest om zichzelf permanent te omringen door beschermers, is zijn goed recht. Dat hij met zijn provocaties ook grote schade berokkent aan onze samenleving, is een maatschappelijk probleem. U heeft vergeefs geprobeerd hem ervan te overtuigen daarmee te stoppen. De vraag is nu wie het wel lukt? De rechter misschien?

Succes met uw werk,
hoogachtend,

Harrie Winteraeken

Geen opmerkingen: