donderdag 7 september 2023

14-9 Café Mondiaal gespreksthema 'Klimaatrechtvaardigheid'


Persbericht - aankondiging


Café Mondiaal, 86ste aflevering
Donderdag 14 september, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen-centrum



Gespreksthema: ‘Klimaatrechtvaardigheid’

De Vredesweek 2023 is van zaterdag 16 tot en met zondag 24 september. Het thema van de Vredesweek 2023 is ‘“Iedereen kan wat voor vrede doen’. Wat betekent dat thema? In een ‘voorbereidende’ Café Mondiaal gaan we hierop in. We hebben hierbij het voorbeeld ‘Klimaat rechtvaardigheid’ gekozen: hoe gaan we om met de mensen en de volken die het slachtoffer zijn/worden van de klimaatverandering? En hoe moeten we daarvoor in actie komen?

Henk Dado van het Vredesplatform Heerlen zal een korte inleiding houden over het wat, hoe en waarom van klimaatrechtvaardigheid. Maar ook waarom klimaatrechtvaardigheid, ook in het belang van vrede, niet alleen noodzakelijk maar ook onontkoombaar is.

Hoewel de gevolgen van klimaatverandering inmiddels zichtbaar zijn, is het nog steeds van belang om verdere opwarming te voorkomen en rechtvaardig de gevolgen van klimaatverandering te verdelen; hiervoor actie te vragen en ook actie te voeren.
Zoals in het verleden de Vredesbeweging stevige acties met betrekking tot kernwapens niet schuwde, zo zijn er ook met betrekking tot klimaat groepen actief. Extinction Rebellion is een van de meest bekende actiegroepen die op dit terrein zichtbaar actief is. XR organiseert creatieve, geweldloze en soms disruptieve acties om zo blijvende verandering teweeg te brengen. Twee leden van XR-Heerlen zullen tijdens deze Café Mondiaal hun standpunt toelichten.

Vervolgens zal tijdens een levendige sessie van gedachten worden gewisseld over klimaatrechtvaardigheid en de al dan niet succesvolle rol van activisme. Welk (ander) handelingsperspectief is er? Er wordt op basis van interactieve stellingen gediscussieerd over de mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de politiek, het sentiment en op de oplossing van problemen. Een smartphone is handig voor een optimale beleving. Iedereen is van harte welkom.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

•    Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Vredesplatform Heerlen en HeerlenMondiaal. Henk Dado van het Vredesplatform verzorgt de korte inleiding en begeleidt ons gedurende de interactieve sessie. Leo de Groot zal wat vertellen over zijn persoonlijke betrokkenheid bij de acties tegen kernwapens. Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken de discussie leiden.

•    Aan deze Café Mondiaal zullen ook Lotte en Jeanine van Extinction Rebellion Heerlen deelnemen.
Lotte Keularts is als activist betrokken bij verschillende actiegroepen, o.a. Pride Maastricht, Amnesty International, de voormalige Klimaatcoalitie Parkstad en nu ook bij Extinction Rebellion. Lotte ziet brede solidariteit en intersectionaliteit als belangrijke bouwstenen om te komen tot klimaatrechtvaardigheid.
Jeanine Huijbregts is sinds begin dit jaar betrokken bij Extinction Rebellion. Als bezorgd, betrokken burger ziet ze de maatschappij te weinig adequaat reageren op de klimaatverandering en alle gevolgen daarvan.

•    Recent, op maandag 7 augustus, hebben zo'n 60 activisten van Het Vredeskamp gedemonstreerd voor de ingang van de vliegbasis Volkel. Zij voerden actie tegen kernwapens en CO2-uitstoot. Op de vliegbasis Volkel zijn dinsdagochtend 8 augustus tien mensen over het hek geklommen en zij zijn op de start- en landingsbaan gaan zitten.


 

 

 

Geen opmerkingen: