maandag 13 april 2020

WoonWijzerWinkel energietransitie in Parkstad Limburg: locatiekeuze?


Ten Esschen – Heerlen, 13-4-2020
  
Aan: de wethouders Charles Claessens, Freed Janssen en Ruud Braun
Per email

Betreft: locatie vestiging WoonWijzerWinkel

Geachte wethouders,

het Dagblad De Limburger van zaterdag 11 april bericht over uw initiatief om te komen tot een WoonWijzerWinkel in Parkstad-Limburg. Deze winkel is bedoeld om mede uitvoering te geven aan de verduurzaming van ongeveer 15.000 woningen in het kader van de energietransitie. De WoonWijzerWinkel wordt op de eerste plaats opgezet voor de inwoners van Parkstad Limburg maar het doelgebied is heel Zuid-Limburg.
Dit is uiteraard een prima initiatief.

In de krant staat dat u ook nog een locatie zoekt en dat u hiervoor u twee plekken op het oog heeft: de Woonboulevard Heerlen en het retailgebied bij het Parkstad Limburg Stadion. Volgens het bericht zijn beide locaties geschikt voor de vestiging van de WoonWijzerWinkel: in de buurt van bouwmarkten met ruime parkeergelegenheid. Naar mijn mening is dit een wat eenzijdige benadering, zeker bezien vanuit het oogpunt van duurzame mobiliteit (ook onderdeel van de energietransitie).
De Woonboulevard Heerlen heeft een veel centralere ligging dan de Rodaboulevard, wat gemiddeld voor Parkstad Limburg en Zuid-Limburg veel minder reiskilometers zal betekenen. Omdat er een treinstation is, is de Woonboulevard Heerlen ook beter bereikbaar met het openbaar vervoer. En het is in verhouding redelijk bereikbaar met de fiets.

Echter, de verbinding met de aanwezigheid van bouwmarkten ligt naar mijn mening minder voor de hand dan dat dit lijkt. Een bezoek aan de WoonWijzerWinkel zal vooral een oriënterend karakter hebben. Het bezoek zal dus over het algemeen niet gelijktijdig zijn met aankopen in een bouwmarkt. Misschien wel voor energiezuinige lampen maar de aanschaf van zonnepanelen, dubbele beglazing, spouwmuurisolatie en dergelijke zal zeker later zijn en waarschijnlijk niet bij de doe-het-zelf-zaak.
Dat betekent volgens mij dat de WoonWijzerWinkel beter in het winkelcentrum van Heerlen kan worden gehuisvest. Niet alleen kan de WoonWijzerWinkel zo bijdragen aan het opwaarderen van dit winkelgebied; het winkelcentrum is met het openbaar vervoer veel beter bereikbaar en ook voldoende bereikbaar voor de automobilist en fietsers.

Ik verzoek u het voorgaande bij uw locatiekeuze mee te wegen.

In afwachting van uw reactie,
groet ik u vriendelijk,

H.J. (Harrie) Winteraeken



1 opmerking:

Harrie Winteraeken zei

Als snel liet Charles Claessens telefonisch van zich horen.
Op zich vindt hij het een goede redenering. Echter, de wethouders hebben zich onder andere laten leiden door het voorbeeld van de WoonWijzerWinkel in Rotterdam. Die was in eerste instantie in de Koopgoot, in het hart van het winkelcentrum van Rotterdam, gehuisvest. Daar trok deze echter niet zo veel bezoekers. Toen is de WoonWijzerWinkel naar een achteraf bedrijventerrein verplaatst. Met als gevolg dat het aantal bezoekers fors toenam.
Deze ervaring en het feit dat de wethouders van meerdere omliggende gemeenten geen voorkeur hadden voor het winkelcentrum van Heerlen hebben de doorslag gegeven om te kiezen voor het lokaliseren van de WoonWijzerWinkel nabij een bouwmarkt(cluster).
Wellicht heeft mijn lobbywerk een andere keer meer succes.
Harrie Winteraeken.