zondag 26 april 2020

Eeuwige grafrust voor Islamieten mogelijk


Eeuwige grafrust voor Islamieten mogelijk

Voor Islamieten is het belangrijk dat zij na hun dood worden begraven en dat daarbij het lichaam ‘eeuwige rust’ vindt. In Nederland is het echter gebruikelijk dat graven op een gegeven moment worden geruimd nadat de grafrechten zijn geëindigd. Meestal wordt dan de grafsteen weggehaald en als er echt plaatsgebrek is, wordt de plek weer opnieuw gebruikt. Het kan daarbij zijn dat er nog resten van de eerder overledene worden verwijderd.
Om deze reden wordt het lichaam van overleden Islamitische mensen vaak naar hun thuisland teruggebracht. Door de wereldwijde crisis van het Coronavirus is het voorlopig echter niet meer mogelijk om in Irak, Syrië, Afghanistan en andere Islamitische landen begraven te worden.

Fadhel Al Hassouni van de Stichting Iraakse Cultuur & Maatschappij Parkstad (SICMP) heeft daarom op 31 maart gevraagd om het eeuwig begraven op islamitische begraafplaats van Hoensbroek toe te staan. Hij richtte zijn vraag aan de raadsleden en het College van Burgemeester en Wethouders van Heerlen en vroeg ook de Marokkaanse en Turkse moskeeën in Heerlen deze oproep te ondersteunen.
Het D66-raadslid Amine Oulad Lmaroudia heeft de oproep van Fadhel overgenomen en heeft hierover aan B&W vragen gesteld. Op 14 april hebben B&W al geantwoord door het islamitische deel van de openbare begraafplaats in Hoensbroek tijdelijk, voor de duur van de Coronacrisis, open te stellen voor een eeuwig graf. De kosten voor de eeuwige grafrechten zijn echter met € 8.648,70 fors. Het is in feite een afkoopsom die gelijk is aan de kosten voor het verlengen van de grafrechten tot 100 jaar.

Harrie Winteraeken heeft naar aanleiding hiervan de suggestie gedaan om te bekijken of de Natuurbegraafplaats Eygelshof in Eygelshoven – Kerkrade een aanvaardbaar alternatief biedt. De gebruiken zijn weliswaar niet gelijk aan die van een traditionele begraafplaats maar de prijzen zijn met € 3.750 voor de grafrechten en € 595 voor het delven van een enkelvoudig graf een stuk lager. Dit zijn eenmalige aankoopkosten voor het graf met eeuwige grafrust. Er zijn geen onderhoudskosten voor het graf of een duur grafmonument. Men krijgt een houten monument dat naar believen voor € 150 kan worden vervangen. Wellicht dat dit voldoet aan de basiseisen die de Islam voorschrijft.
Overigens kan de Natuurbegraafplaats Eygelshof ook worden gebruikt door Islamitische mensen buiten Heerlen en is deze begraafplaats ook na de Coronacrisis voor iedereen beschikbaar die eeuwige grafrust wenst.


Geen opmerkingen: