zaterdag 2 februari 2019

Politiek proces Geert Wilders kan ook politiek straffen tot gevolg hebben.


Politiek proces Geert Wilders kan ook politiek straffen tot gevolg hebben.


Geert Wilders zijn rol in de politiek neemt af. Je hoort minder van hem. Ik schrijf in ieder geval minder over hem. Om zich nog te profileren, lijkt hij te radicaliseren tot een openlijk fascisme. Zie zijn filmpje voor de zendtijd voor politiek partijen. Maar hij lijkt ook wel wat voorzichtiger in de wijze waarop hij zijn boodschap uit. In toenemende mate komt hij toch over als een grammofoonplaat die in dezelfde groef blijft hangen. En daarmee verliest hij geleidelijk aantrekkingskracht en volgelingen.

Maar nu is er zijn proces in hoger beroep tegen zijn ‘minder, minder Marokkanen’-uitspraak. Opvallend is dat Geert Wilders wil dat dit een politiek proces wordt. Dat lijken afleidingsmanoeuvres. Hij wijst erop dat andere politici niet worden vervolgd om hun discutabele uitspraken en hij wel. Iemand wordt in ons rechtssysteem vervolgd als er aangifte wordt gedaan. Daar wordt weliswaar bij ernstige delicten van afgeweken, maar bij de (politieke) uitspraken waar Wilders naar refereert, was daar geen sprake van. Als hij vindt dat die betreffende uitspraken niet door de beugel kunnen, dan moet hij zelf maar aangifte doen. Dan hoort hij vanzelf wel of justitie er werk van wil maken of dat ze hun tijd aan andere zaken besteden.

Het komt voor dat een minister de eer aan zichzelf houdt of wordt weggestuurd. En er stappen ook Kamerleden op omdat ze (vaak in de ogen van anderen) fouten hebben gemaakt. Stel dat de rechters van het Gerechtshof het ook een politiek proces vinden en dat Wilders de ook door een politicus in acht te nemen grenzen van de vrijheid van meningsuiting heeft overschreden. Als zij vinden dat de uitspraken van Wilders strafbaar zijn, dan kunnen de rechters wellicht ook een politieke straf opleggen. Denkbaar zijn een tijdelijke schorsing of het ontnemen van het passief kiesrecht ofwel het je niet meer verkiesbaar mogen stellen. Het door Geert Wilders willen aantonen dat zijn proces een politiek proces is, kan zich zo misschien wel als een boemerang tegen hem keren?


Geen opmerkingen: