vrijdag 28 april 2017

Schiphol is gewoon te veel gegroeid.



Minder vluchten en dus minder vliegen zijn de oplossingen.

“Heel Schiphol is vol. Honderden ‘zwarte zaterdagen’ hangen de vakantieganger boven het hoofd”, berichten onze regionale kranten DDL en LD op 27 april. “Schiphol lijkt zich vooral vergist te hebben in de gevolgen van de onbedwingbare groeizucht”.
Die groei geldt niet alleen voor Schiphol, maar voor de gehele luchtvaart. En is niet iets van de laatste maanden. Vooral de meute die vliegt voor zijn plezier is te groot geworden. En dat te bedenken dat de ‘omgeving’, de lucht, het klimaat en de noodzakelijke afname van het gebruik van fossiele brandstoffen schreeuwen om minder luchtvaart.

Schiphol is te veel gegroeid en moet naar een lager exploitatie-evenwicht toe. Dat geldt voor alle vliegvelden. Als ze dat zelf niet ook vinden, dan moeten ze maar daarnaartoe geleid worden. Een slot op het aantal vluchten kan daarbij helpen plus het verhogen van de start- en landingsrechten en bovenal behoorlijke accijns op de kerosine.

En dat minder geldt ook voor de schijnbaar onbedwingbare vlieglust van te veel mensen, aangewakkerd door de tomeloze groei van de prijsvechters. Vliegen verbieden kan niet, maar wel hogere luchthavenbelasting en doorberekenen van de maatschappelijke kosten van het vliegen, waaronder de extra CO2-uitstoot, in de tickets. Zo gaan de vakantiegangers vanzelf alternatieven zoeken. Want op dit moment is vliegen echt veel te goedkoop.

Ps.: ik heb me verleden jaar september ook bezondigd aan een retourvlucht Charleroi – Boedapest in het kader van de laatste personeelsactiviteit van Waterschap Roer en Overmaas. Ik heb de organisatoren wel bekritiseerd voor de keuze voor het vliegtuig, maar ik heb niet principieel nee gezegd en ben meegegaan. Wel heb ik € 25 gestort in het CO2-compensatiefonds Justdiggit https://justdiggit.org dat met groenprojecten in droge ontwikkelingslanden probeert de hoeveelheid neerslag actief te vergroten.

2 opmerkingen:

Gabriël zei

Helemaal mee eens. Behalve natuurlijk de aflaat. Naar Boedapest kun je ook met de trein.

Harrie Winteraeken zei

Ja Gabriël, je hebt gelijk met die aflaat. Ik heb alleen maar wat praktische excuses.