zaterdag 1 april 2017

6-4 Café Mondiaal: werkgelegenheid voor Afrika.





Persbericht

Café Mondiaal, 39ste aflevering.
Donderdag 6 april, aanvang 19.30 uur.
Café Beerkompanie, Pancratiusplein, Heerlen – centrum.



Gespreksthema: werkgelegenheid voor Afrika?

Honger in de Hoorn van Afrika. Niet de eerste keer, maar wel erger door de klimaatverandering. Op korte termijn is veel noodhulp nodig.
Vluchtelingen uit Afrika, vanwege oorlog en onderdrukking maar ook vanwege het ontbreken van economisch perspectief. Europa wil deze mensen (liever) niet opvangen. Daarbij zijn de economische vluchtelingen slechts een fractie van het totaal aantal mensen zonder veel toekomst. En naar verwachting groeit de bevolking de komende jaren nog hard. De Verenigde Naties voorspellen een verdubbeling de komende 35 jaar. Dat kan het continent niet hebben, vooral niet als de extreme armoede evenredig toeneemt. Voeg daarbij de gewelddadige conflicten her en der in Afrika, die hierdoor vaker zullen voorkomen? Is er dan sprake van een uitzichtloze situatie?

Wat is wel mogelijk en noodzakelijk? Meer werkgelegenheid in Afrika? Banen, banen, banen? Fabrieken tegen migratie? Ze zouden het recept moeten zijn tegen de migratie van jongeren uit Noord- en West-Afrika. Meer werkgelegenheid brengt niet alleen meer welvaart en toekomstperspectief, het is wellicht ook een voorwaarde voor meer politieke stabiliteit.

Maar massaal meer werkgelegenheid scheppen is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Je gunt de Afrikaan natuurlijk een verhoging van de materiële welvaart, maar het heeft ook zijn keerzijden. Het is lastig op een continent waar je meestal een klein winkeltje runt of een eigen stukje grond bewerkt. Opschaling betekent vaak ook banenverlies. En hoe krijg je voldoende geschoold personeel? Waar leg je prioriteit en hoe voorkom je valkuilen zoals corruptie, uitbuiting van arbeiders, nog meer milieuvervuiling, verspilling van schaarse grondstoffen en energie, enzovoort?
Industrie in Afrika. Dat ziet iedereen, Europese leiders incluis, als een kansrijke oplossing. Europa moet daarbij helpen, al is het maar uit eigenbelang. Meer economisch perspectief voor Afrika betekent immers automatisch minder vluchtelingen en meer voordelige handel?


  • Ps.: deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door het Missionair Overleg Parkstad samen met HeerlenMondiaal. Pastoor – Vicaris Vincent Goulmy uit Brunssum verzorgt de korte inleiding. Harrie Winteraeken is zoals altijd de gespreksleider.

Geen opmerkingen: