donderdag 2 februari 2017

9-2 Café Mondiaal thema Hoe dichten we de Kloof?



Café Mondiaal, 37ste aflevering.
Donderdag 9 februari, aanvang 19.30 uur.
Café Beerkompanie, Pancratiusplein, Heerlen – centrum.




Gespreksthema: Hoe dichten we ‘de kloof’?

Er bestaan grote verschillen binnen onze samenleving en in de wereld op tal van terreinen: arm – rijk, wel of niet toegankelijke gezondheidszorg, opleiding en kennis, de politiek versus de burgers, enz. De laatste tijd wordt veel gesproken over deze verschillen: ‘de kloof’ die bestaat tussen bevolkingsgroepen in Nederland en in de wereld.

Maar wanneer is er sprake van een kloof of een maatschappelijke scheidslijn? Bestaan er objectieve grote verschillen tussen de groepen? Welke scheidslijnen hebben we in Nederland? Zijn het harde grenzen, zoals het woord ‘kloof’ impliceert?
In de eerste helft van de vorige eeuw hadden we de zuilen. Katholieken, protestanten, socialisten en liberalen hadden ieder hun eigen organisaties, kranten en omroep. Maar het verschil in inkomen en gezondheid tussen sommige van die groepen was maar beperkt. Die zuilen bestaan eigenlijk niet meer?
Nu zouden er scheidslijnen zijn tussen Nederlanders met een migrantenachtergrond en andere Nederlanders. Of tussen de 'elite' en het 'volk'. Hoe groot is de segregatie? De mate waarin mensen zich identificeren met een van de onderscheiden groepen? En de mate waarin het onderscheid tussen de groepen in de politiek en de media als zodanig wordt voorgesteld?

Wat is er mis met scheidslijnen? Ze betekenen ongelijkheid, maar wanneer is dat ongewenst? Beperken scheidslijnen de vrijheid? Valt Nederland uit elkaar of geven de verschillen nu net kleur aan de samenleving. Leiden scheidslijnen vooral tot wantrouwen en conflict? Voelen mensen zich terecht niet meer vertegenwoordigd in de politiek? En hoe verschillend is het wereldbeeld van mensen?

En dan de moeilijkste vragen: wat willen en kunnen we doen om scheidslijnen te voorkomen of minder scherp te maken? Ofwel: dichten we de kloof en zo ja, hoe moet dat?

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal. Rens Trimp verzorgt de korte inleiding. Harrie Winteraeken is zoals altijd de gespreksleider.


Geen opmerkingen: