maandag 23 januari 2017

Cordon sanitair rondom PVV is terecht.

Geert Wilders speelt de vermoorde onschuld.



De ongeschreven regel dat voor de verkiezingen geen partij mag worden uitgesloten van samenwerking omdat dit niet respectvol zou zijn naar de kiezer toe, treft geen doel. Steeds meer partijen sluiten bij voorbaat samenwerking met de PVV na de verkiezingen uit, of leggen zo’n zware voorwaarden op, dat deze volstrekt onhaalbaar zijn.
Nu lijkt het of die partijen wat te verwijten valt, maar zij zijn slechts duidelijk en dat valt ook richting hun kiezers te prijzen. Dat Geert Wilders zich in een ‘underdog’-rol manoeuvreert, is te begrijpen, maar dat mensen PVV gaan stemmen vanwege uitsluiting door andere partijen, dan is dat hoogstens uit boosheid of frustratie zonder inhoudelijke fundering. Maar PVV-kiezers hebben waarschijnlijk ook genoeg andere argumenten. En ik vind het triest dat zoveel mensen zich tot de PVV aangetrokken voelen, maar dat nu terzijde.

Geert Wilders kiest zelf zijn positie in het politieke spectrum. Zie bijvoorbeeld de bijeenkomst op zaterdag 21 januari jl.  in Koblenz waar diverse leiders van extreemrechtse politieke partijen bij elkaar kwamen, waaronder het Franse Front National, het Vlaams Belang, de Freiheitliche Partei Österreichs en de Alternative für Deutschland. Er is principieel niets erop tegen dat de extreemrechtse elite bij elkaar komt en elkaars nationalistische standpunten deelt, maar ze mogen niet verwachten dat andere partijen het met deze standpunten mee eens zijn.

Daarbij doet Geert Wilders regelmatig uitspraken waar andere partijen zich (terecht) van distantiëren. De ‘minder, minder’-uitspraak heeft zelfs tot een veroordeling geleid. De kloof tussen de PVV en de andere partijen is de laatste tijd alleen maar groter geworden.
Voeg daarbij de bijzonder negatieve ervaring van CDA en VVD dat Geert Wilders op 21 april 2012 het gedoogakkoord met de coalitie CDA-VVD brak en wegliep van de regeringsverantwoordelijkheid, en het is vanzelfsprekend dat ze niet staan te springen om opnieuw met de PVV samen te werken.

Kiezers stemmen op een partij omdat ze verwachten dat die het dichts bij hun ideeën staat. Nu gaat de PVV de verkiezingen in met een aantal voor het Nederlandse politieke spectrum extreme standpunten. Daarmee verwacht Geert Wilders kiezers achter zich te krijgen. Wilders geeft ook aan dat hij zijn harde standpunten niet zal afzwakken. Dat zou immer fors verkiezingsbedrog zijn. Maar als Geert Wilders zegt te volharden, dan is er voor alle andere partijen geen enkele reden om te verwachten dat hij er wel min of meer op zal terug komen. De kloof is dus ook na de verkiezingen onoverbrugbaar groot. Gezien zijn verleden is het dan ook volstrekt logisch dat bijna alle andere partijen al voor de verkiezingen aangeven dat met deze PVV niet geregeerd zal worden. En dat weet Geert Wilders, al speelt hij de vermoorde onschuld.



1 opmerking:

Harrie Winteraeken zei

De bovenstaande ingezonden brief is op dinsdag 24 januari geplaatst op de opiniepagina van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad.