maandag 27 februari 2017

7-3: Café Mondiaal: kiezen voor de wereld



Café Mondiaal, 38ste aflevering.

Dinsdag 7 maart, aanvang 19.30 uur.

Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen – centrum.


Gespreksthema: kiezen voor de wereld.

Op woensdag 15 maart zijn er verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer. Het zal weinig mensen ontgaan zijn. De verkiezingscampagnes zijn in volle gang en de media berichten er veel over. Maar het aantal thema’s rondom deze verkiezingen is vrij beperkt. HeerlenMondiaal vindt dat veel van de zaken waar wij voor staan, maar weinig aandacht krijgen. Vandaar in deze Café Mondiaal het gespreksthema: ‘kiezen voor de wereld’.

De centrale vraag is: ‘Wat zeggen en/of vinden de (12) grotere politieke partijen van belangrijke mondiale onderwerpen?’ We hebben het dan over vrede en veiligheid, energie en klimaat, milieu en duurzaamheid, tweedeling en armoede hier en elders, ontwikkelingssamenwerking, respect voor het anders zijn, vluchtelingen en migratie.

Er zal geen uitvoerige uiteenzetting plaatsvinden van wat de standpunten van de diverse partijen zijn, maar aan de hand van 25 tot 30 stellingen houden we de verschillende opties tegen het licht. Bij iedere stelling wordt aan de deelnemers de vraag voorgelegd bij welke partij of partijen horen deze standpunten?

En wat vinden wij van de verschillende voorstellen? Samen benoemen we kort en bondig de argumenten voor en tegen deze standpunten? Maken die de wereld meer bewoonbaar, veiliger, eerlijker, duurzamer? Wie hebben er belang bij bepaalde maatregelen? Herkennen wij ons in de keuzes? Kunnen wij op ‘onze’ terreinen een coalitie van partijen suggereren/aanwijzen? Enkele stem- en kieswijzers zullen ook de revue passeren. Al met al verwachten zo een gevarieerd en levendig gesprek.

Geen opmerkingen: