woensdag 21 september 2016

24-9 markt Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen




Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen

Zaterdag 24 september van 10.30 tot 16.30 uur
Locatie: kruising Promenade – Honigmannstraat
 
Op zaterdag 24 september van 10.30 tot 16.30 uur vindt weer de jaarlijkse informatiemarkt ‘Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen’ plaats en wel op de kruising en directe omgeving van de Promenade en de Honigmanstraat in het winkelcentrum van Heerlen.

Er is grote beroering 'in de wereld': oorlogen en terrorisme, vluchtelingen, milieu- en klimaatproblemen, armoede, weinig perspectief op verbetering enz. Ook dit jaar vraagt een aantal plaatselijke groepen, gedeeltelijk verenigd in HeerlenMondiaal, aandacht voor thema’s als vrede, mensenrechten, armoedebestrijding, milieu en ontwikkelingsproblematieken.

Dat gebeurt door middel van kleurige informatiekramen én ‘aangeklede’ statafels waar mensen worden uitgenodigd voor een gesprek. Er is in tegenstelling tot voorgaande jaren, dit jaar geen podium waar optredens plaatsvinden. Daarvoor in de plaats een groot beeldscherm waar de deelnemende organisaties zich gedurende de dag met Pecha Kucha-presentaties voorstellen en aan het publiek informatie geven over hun organisatie . Pecha Kucha-presentaties zijn presentaties van maximaal zes minuten die worden ondersteund door 20 dia’s die elk 20 seconden worden getoond. Inmiddels is duidelijk dat de deelnemende groepen erg hun best hebben gedaan op hun presentatie.

De manifestatie staat in het teken van de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn opgesteld. ‘Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen’ heeft tevens als doel om inwoners van Parkstad Limburg te tonen waar deze lokale organisaties mee bezig zijn.
 
De volgende organisaties hebben op 24 september een eigen marktkraam of statafels:
1.    Amnesty International Parkstad
2.    ATD-Vierde Wereldbeweging
3.    Dekenaal Missionair Beraad Heerlen-Landgraaf
4.    Fietsersbond afd. Parkstad-Limburg
5.    Moedercentrum De Heksenketel
6.    Steungroep Indianen in Brasil
7.    Stichting Iraakse Cultuur en Maatschappij Parkstad ICMP
8.    Werkgroep Latijns-Amerika
9.    Parksjtad in transitie
10. Raad van Kerken Parkstad Limburg
11. Repaircafé
12. Stichting Solidariteitscomité Afghanistan Nederland SCAN
13. Vredesburo Heerlen
14. Vredesplatform Heerlen
15. Wereldwinkel Landgraaf

Om 13.00 uur zal Robin Zalm een percussieworkshop houden.
Om 14.30 uur treedt de muziekgroep Shizaz op.

Omdat onze markt en manifestatie midden in het voetgangersgebied is, verwachten we dat veel mensen even zullen stilstaan bij de Pecha Kucha-presentaties van de groepen.
Bezoekers van het winkelcentrum zijn dan ook van harte uitgenodigd om er eens langs te lopen bij de marktkramen en statafels voor informatie, het kopen van de ‘eerlijke’ producten of gewoon een praatje te maken met een van de enthousiaste standhouders. De ‘toestanden in de wereld’ geven ook alle reden om er even bij stil te staan. Uiteraard kan men lid worden van de zich presenterende organisaties of van HeerlenMondiaal.

Het gezamenlijke motto van ‘Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen’ is: ijveren voor een stad en een wereld die soms mooi zijn, soms ook lelijk, soms beangstigend of spannend of juist vertrouwd, veilig, maar in ieder geval een stad en een wereld om zorgvuldig mee om te gaan, die het waard zijn om gezien te worden. Voor Heerlen en Parkstad Limburg in die wereld voelen wij ons mede verantwoordelijk, ieder op zijn of haar manier. Samen willen we dat onder de aandacht brengen, want we hebben maar één aarde.

Tot ziens op zaterdag 24 september! U bent van harte welkom!


Geen opmerkingen: