donderdag 4 augustus 2016

Vroege waarschuwing is belangrijk onderdeel bestrijding terrorisme




De recente terroristische aanvallen zijn meestal uitgevoerd door jonge mannen die al geruime tijd in West-Europa wonen. Ze zijn vaak in korte tijd geradicaliseerd. Dat betekent dat ze ook deel uitmaken van onze samenleving. En dus daarin hun contacten hebben. Één van de negen punten die Angela Merkel onlangs presenteerde om het terrorisme in Duitsland in de kiem te smoren, is een systeem van ‘vroege waarschuwing’ tegen radicalisering van mogelijke terroristen. De kans is namelijk groot dat radicaliserende jongeren daarover signalen afgeven naar hun omgeving toe. Signalen in de vorm van radicale stellingnames maar ook van afkeer van hun omgeving.

De directe omgeving van deze jongeren moet alerter zijn op deze signalen en ernaar handelen. ‘Vroege waarschuwing’ betekent dus vooral dat de moslimgemeenschap zijn zonen en broers in de gaten houdt. En signalen van radicalisering vertaalt in actie. Daarbij dienen er vertrouwenspersonen (imams?) beschikbaar te zijn om enerzijds richting  radicaliserende jongere op te treden, maar ook om onze overheid (politie) te waarschuwen.

Zo’n werkend systeem van vroege waarschuwing kan niet alleen terroristische aanslagen voorkomen, het kan ook de sympathie voor de gewone moslimgemeenschap doen toenemen. Door deze signalen door te geven, maakt men namelijk duidelijk dat men terrorisme ook daadwerkelijk afwijst en onze samenleving accepteert als die van henzelf.


p.s. Dit stukje is op woensdag 3 augustus gepubliceerd in de rubriek 'ingezonden brieven' van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad

Geen opmerkingen: