zondag 21 augustus 2016

1-9 Café Mondiaal thema Vrede verbindt.





Persbericht 

Café Mondiaal, 32ste aflevering.
Donderdag 1 september 2016, aanvang 19.30 uur.
Café Frits Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen – centrum.

Thema: ‘Vrede verbindt’

Er is verdeeldheid in onze samenleving. Er zijn veel conflicten en oorlogen in de wereld. Het thema van de Vredesweek 2016 (17 – 25 september) is ‘Vrede verbindt’. Hoe moeten we ‘vrede’ in deze tijd uitleggen en inhoud geven? ‘Vrede verbindt’ lijkt een dooddoener, maar kunnen we deze vrede daadwerkelijk in de praktijk brengen?

Streven naar vrede lijkt onbegonnen werk. Maar we zullen kijken naar Syrië waar men probeert scholen op te zetten waar kinderen ongeacht hun achtergrond samen les krijgen; lessen in vrede die een alternatief bieden voor lessen in haat en geweld. Zo wordt geleerd dat verbinding vrede brengt.
Dat is ook voor onze eigen samenleving van belang. Ook hier wordt het steeds moeilijker om open te staan voor elkaars standpunten en verschillen te respecteren.

We zien ook veel grote verschillen en verdeeldheid in onze samenleving. Er zijn meer dan 200.000 miljonairs in Nederland en in Heerlen leeft 17 % van de bevolking in armoede en kunnen voedsel-, kleding en meubelbank lang niet in alle behoeften voorzien. Ligt in grote verschillen ook een reden voor onvrede? Hebben bijvoorbeeld mensen die zelf weinig hebben, een argument om minder solidair te zijn ten opzichte van vluchtelingen die ‘gemakkelijk’ uitkering, huisvesting en een baan aangeboden krijgen?  En er is politieke verdeeldheid die zich niet alleen uit in het debat, maar ook in intolerantie, haat en racisme.

Het vredeswerk wil deze ‘thema’s’ niet ‘kapen’, maar er wel vanuit uitgangspunten van vredesdenken haar steentje aan bijdragen. We gaan zoeken naar ‘bespreekbare oplossingen’ voor het beheersen en beslechten van conflicten (in het klein en in het groot), naar ‘gemeenschappelijk denken’ en relativeren. 
Zo wil vrede niet zeggen dat er nooit ruzie is, maar wel dat je dat je verschillen van mening netjes oplost. En analoog aan een slogan uit de jaren ’80: ‘geweld eindigt waar liefde, vrede en samenwerking beginnen’.
 
******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door het Vredesplatform Heerlen. Na een korte inleiding is Harrie Winteraeken zoals altijd de gespreksleider.

·         In vergelijking met enkele decennia geleden is de actieve vredesbeweging klein van omvang. Maar dat is geen reden om de vredesbeweging en vooral ook het belang van vredeswerk weg te cijferen. ‘Vrede’ mag niet voorbehouden worden aan wat idealisten, het raakt ons allemaal. Sterker nog, een actieve vredesbeweging is minstens zo nodig als in de jaren 80 van de vorige eeuw. Landelijk is PAX (voortgekomen uit het Interkerkelijk Vredesberaad IKV en Pax Christi) nog steeds zeer actief met het zoeken naar vredesoplossingen in conflictgebieden en bewustwording hier. Het Vredesplatform Heerlen functioneert als ‘Ambassade van Vrede’ van Pax.  

·         Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale problemen: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen, enz. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van ‘ingevlogen deskundigen’, maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

·         Café Mondiaal is meestal de eerste donderdag van de maand in café Frits Pelt.

Geen opmerkingen: