maandag 22 augustus 2016

Boerkiniverbod vergroot tweedracht.




Boerkiniverbod vergroot tweedracht.

De Franse socialistische premier Manuel Valls steunt burgemeesters die een verbod op boerkini's hebben uitgevaardigd. In een interview met de krant La Provence zegt hij dat de bedekkende zwemkleding "indruist tegen de waarden van de republiek".
Volgens de premier is de boerkini "de belichaming van een politiek project". "Dat project is bedoeld om vrouwen tot slaaf te maken", zegt Valls. "Het is een provocatie van de waarden die wij in Frankrijk hanteren. De republiek moet zich hier tegen beschermen." (Bericht NOS.nl 17-8-16).
Ik vind de mening van premier Valls erg eenzijdig, discutabel maar vooral ondoordacht vanwege de consequenties hiervan.

Vrouwen mogen zich vanuit een aantal stromingen van de islam in het openbaar niet deels ontbloten. Wil een vrouw bij haar ‘groep’ blijven horen, dan is dat een beperking van gedrag en vrijheid die moet worden geaccepteerd. Het is vaak moeilijk voor deze vrouwen om meer westers te emanciperen of zelfs te seculariseren. Vanuit hun religieuze omgeving wordt er druk op ze uitgeoefend om aan de voorschriften te blijven voldoen.  Zich meer vrijheid permitteren wordt in de strenge islam niet geaccepteerd. Ze moet dan uit haar omgeving stappen.
Veel moslima’s zien de boerkini als een (nieuwe) mogelijkheid om wel naar het strand te kunnen gaan en zijn daar blij mee. Dat vrouwen in boerkini het strand op gaan of worden gestuurd om zo anderen te intimideren (het politieke project van islamisering van de samenleving), zal toch maar zeer beperkt voorkomen en gaat me als hoofdargument voor een boerkiniverbod te ver.

Premier Valls stelt ook nog: "Stranden moeten, zoals alle openbare ruimtes, gevrijwaard blijven van religieuze statements." Ik ben voor een scheiding van kerk en staat en ik heb er begrip voor dat deze ‘scheiding’ in overheidsgebouwen, scholen, ziekenhuizen wordt toegepast. Maar het uitsluiten uit de openbare ruimte van uitingen van welke levensovertuiging dan ook, gaat veel te ver. Wil Manuel Valls graag op het strand een minimaal én maximaal percentage bloot zien? Hoe we ons moeten gedragen met de vrijheid van meningsuiting en de daarbij horende beperkingen, is in onze rechtstaten best goed geregeld.

Politiek gezien is het standpunt van premier Valls een steun in de rug voor extreem rechts in Frankrijk. De socialisten hebben het electoraal moeilijk en het Front National van Marine Le Pen heeft de wind in de rug. Maar ik vind het dom als je eigen uitgangspunten overboord gooit om daarmee de kiezer positief te beïnvloeden. De kans dat een dergelijke tactiek wordt doorzien, is levensgroot en dan word je ook nog als ongeloofwaardig en onbetrouwbaar afgeschilderd. Van de regen in de drup, dus.

De Franse republiek staat voor ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’. Deze essentiële waarden zijn nu in het geding. Premier Valls wil nu dat de overheid de vrijheid en gelijke behandeling beperkt. Vanwege kledingstukken worden kernwaarden ingeruild tegen fascisme. Mevrouw Le Pen kan zich geen grotere politieke vrienden wensen.

Maar het kan ook worden betiteld als een overwinning voor de extremistische islam. In plaats van saamhorigheid (broederschap) binnen de bevolking te vergroten, wordt tweedracht gezaaid. Gematigde moslims mogen terecht vinden dat ze door hun samenleving worden beknot in hun vrijheid. Extreem rechts én de aan terrorisme verbonden extremistische islam hebben allebei baat bij een boerkiniverbod. En daarom moeten de gematigde Fransen waaronder de Franse gematigde moslims zoveel mogelijk als bondgenoten optreden.


Naschrift:

Op 26 augustus heeft de Conseil d’Etat, de Franse Raad van State een voorlopige streep gezet door het boerkiniverbod in het plaatsje  Villeneuve-Loubet aan de Côte d‘Azur.  De rechters noemen het verbod “een ernstige en duidelijk illegale schending van fundamentele vrijheden, de vrijheid van religie en individuele vrijheden”.  Het ging om een proefproces dat was aangespannen door de Franse Liga voor de Mensenrechten. In meer dan dertig andere Franse gemeenten zijn vergelijkbare verboden ingesteld. Er zijn burgemeesters die inmiddels hun boerkiniverbod al hebben ingetrokken, andere wachten af of zijn van plan meer ‘weerstand’ te bieden.

Volgens de advocaten van de mensenrechtenbeweging handelt het verbod in strijd met de burgerlijke vrijheden en voedt het de angst in het land. Een ‘lagere’ rechter oordeelde eerder dat het verbod in het kader van de noodtoestand en de recente aanslagen wettelijk is toegestaan. De verwachting is dat lagere rechtbanken eenzelfde oordeel gaan vellen over boerkiniverboden in andere Franse gemeenten. "Rechters moeten naar deze uitspraak luisteren, want de Raad van State is het hoogste rechtsorgaan in Frankrijk". Het betreft een voorlopige uitspraak. Dat stelt de raad in de gelegenheid om nu de tijd te nemen voor een grondiger motivering.  

Gelukkig vond Conseil d’Etat de argumenten van terroristische dreiging en provocatie ondergeschikt. Het gaat ‘slechts’ om op een bepaalde manier geklede vrouwen, waar op zich geen dreiging vanuit gaat. De individuele vrijheden wegen zwaarder.


Geen opmerkingen: