zaterdag 12 september 2015

20-9: Wandeling langs Heerlense Stolpersteine




Wandeling langs Heerlense Stolpersteine

Monumentale boom kruising Promenade – Honigmanstraat wordt benoemd tot Vredesboom

20 september 2015
Start: 14.00 uur, begraafplaats Akerstraat Heerlen


Het Vredesplatform Heerlen en het Dekenaal Missionair Beraad Heerlen organiseren op Vredeszondag 20 september as. in het kader van de Vredesweek 2015 een wandeling langs een aantal Stolpersteine nabij het centrum van Heerlen. De wandeling begint om 14.00 uur bij het Joods monument bij de gemeentelijke en Joodse begraafplaats, Akerstraat 35 en zal ± anderhalf uur duren.
De wandeling eindigt op de kruising Promenade – Honigmanstraat. Daar wordt de aanwezige monumentale boom met zijn ontmoetingsplek benoemd tot Vredesboom.
Tot slot is er in het zaaltje van café Frits Pelt aan het Pancratiusplein gelegenheid om na te praten en het delen van indrukken en ervaringen. Er wordt koffie met vla geserveerd.

Op het Joods monument staan de mensen genoemd die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Heerlen zijn gedeporteerd naar concentratiekampen en daar niet van terugkeerden.
Dit is de tweede wandeling langs de Stolpersteine in Heerlen. De eerste vond plaats op 22 september 2013 langs de eerste 25 Stolpersteine. Deze wandeling voert langs ± 10 adressen met voor een groot deel Stolpersteine die sindsdien zijn geplaatst.  De wandeling vindt weer plaats onder leiding van geschiedenisleraar Martin van der Weerden van het Bernardinuscollege, die mede via de Stichting Lodewijk Foijer initiatiefnemer is van de Stolpersteine in Heerlen.  

Stolpersteine (struikelstenen) zijn stenen met een klein plaatje waarop de naam staat van Joodse personen die tijdens de oorlog zijn gedeporteerd. Ze zijn geplaatst in het trottoir voor de huizen waar ze leefden. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is in 1997 begonnen met het leggen van Stolpersteine in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Hij noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en met je hart en je moet buigen om de tekst te lezen. Het motto is: ‘een mens is pas vergeten als zijn of haar naam vergeten is’.



Geen opmerkingen: