zaterdag 21 maart 2015

Buitenring Parkstad Limburg mag helemaal worden aangelegd.


Afdeling Bestuursrechtspraak neemt politiek besluit: buitenring mag worden aangelegd.

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft op woensdag 11 maart toestemming gegeven voor de aanleg van de gehele buitenring. Ik schrijf ‘toestemming gegeven’ omdat de Afdeling het plan op cruciale onderdelen niet goedkeurt. Ze vernietigt de plandelen ‘verkeer’ ter hoogte van de Natura2000-gebieden Geleenbeekdal / Kathagen en de Brunssummerheide. Vervolgens maakt de Afdeling echter een bijna ongelofelijke kromme draai. Aan de feitelijke vernietiging van deze planonderdelen knopen ze vast dat de ‘rechtsgevolgen’ in stand worden gelaten. Dat houdt in dat de provincie ook ter hoogte van die zeer kwetsbare en op het hoogste niveau beschermde gebieden de buitenring mag aanleggen.

Het grootste bezwaar tegen de buitenring was de extra belasting van deze Natura2000-gebieden met stikstof. Daar gaat de Afdeling in mee. Echter ze gaan ook mee met de provincie die eind vorig jaar via twee rapporten beweert dat die verhoogde stikstof maar zeer beperkte invloed heeft op de natuurgebieden. In die rapporten staat echter dat deze bewering niet vast staat. In de zaak van de verbreding van de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch heeft het Europese Hof aangegeven dat het onomstotelijk vast dient te staan dat de natuur geen nadelige gevolgen heeft. De Afdeling volgt die redenering dus niet. De bescherming van de Natura2000-gebieden is daarmee, in tegenstelling tot de bedoeling van de aanwijzing van deze gebieden, niet meer hard. De weg mag worden aangelegd en als eventueel het Europese Hof nog om een uitspraak wordt gevraagd, dan kan de Afdeling zijn handen schoonwassen. Maar de weg zal er net als de A2 niet meer door verdwijnen.

De Afdeling houdt hier de provincie uitdrukkelijk de hand boven het hoofd. Daarmee verlaat de Afdeling haar hoofdtaak, namelijk het objectief toetsen of wetten en regels correct en eenduidig zijn toegepast. De Afdeling heeft hier naar mijn mening geen onafhankelijke rechtspraak uitgeoefend maar een politiek besluit genomen. Daarmee heeft de rechtspraak in mijn ogen aan vertrouwen ingeboet. Dat is overigens al de tweede keer in mijn directe omgeving. Bij het toelaten van het techniekgebouw van Arcus achter Zuyd Hogeschool was het de rechtbank van Maastricht die een scheve schaats reed. 

Voor wie het allemaal wil nalezen hierbij de links:



Met dank aan Buitenring Nee voor een deel van deze informatie.

 

Geen opmerkingen: