zaterdag 28 februari 2015

5-3 Café Mondiaal gesprek over Alternatief geld




Persbericht

 
Café Mondiaal, 17de aflevering
Donderdag 5 maart, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen


Alternatieven voor het betalen met euro’s
Ruilkring LETS-VoorElkaar




Geld is tegenwoordig veruit het belangrijkste betaalmiddel voor producten en diensten. Maar er kleven ook nogal wat nadelen aan. Ons betaalmiddel, de Euro staat onder druk. Er zijn er te veel van en ook weer te weinig. En ze zijn ongelijk verdeeld.
In deze Café Mondiaal stellen we het traditionele geld ter discussie. Dat doen we aan de hand van een recent initiatief: de ruilkring Lets-VoorElkaar. Wat zijn de alternatieven voor de Euro en welke voordelen hebben ze te bieden?

Eind 2014 is de ruilkring LETS-VoorElkaar opgericht. Hun uitgangspunt is dat we door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten het leven een stuk gemakkelijker en prettiger kunnen maken. Zij vinden ook dat de geldgerichtheid van het hedendaagse leven ten koste gaat van het sociale aspect. Deelnemers aan de ruilkring letten daar bij het uitwisselen van diensten nog wel op.

Bij het ruilen komt geen geld kijken, de ruilkring werkt met een eigen ruileenheid, de Spark. “De aanbieder en ontvanger komen samen het aantal Sparks overeen dat een dienst waard is. De richtlijn is 12 Sparks voor een uur goed werk. Als je deze hebt verdiend kun je die vervolgens zelf weer gebruiken om te betalen voor een dienst van iemand anders.”

Tijdens deze Café Mondiaal wordt de opzet en de werking van de ruilkring LETS VoorElkaar toegelicht. Maar er is ook ruimte voor discussie over andere initiatieven en mogelijkheden.
Bijvoorbeeld alternatieve betaalmiddelen zoals internetgeld  met als bekendste voorbeeld de Bitcoins. En wellicht is zijn er alternatieven voor de Euro voor de lokale economie van Griekenland?

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door de Ruilkring LETS VoorElkaar, een initiatief van Transition Town Parksjtad, in samenwerking met HeerlenMondiaal. De korte inleiding wordt verzorgd door Hans Roumen.

·         Ruilkring LETS VoorElkaar is een internetplatform waarop iedereen in Parkstad zijn diensten kan aanbieden, zie www.letsvoorelkaar.nl

·         Voor meer informatie over de ruilkring LETS  VoorElkaar wordt u verwezen naar de bijlage. U kunt ook terecht bij Hans Roumen of Leo de Groot (contactgegevens zie hieronder).

·         Een onderlegger voor de discussie is het boek ‘Een @nder soort geld, geschreven door Helen Toxopeus, in gesprek met Henk van Arkel van Social Trade Organisation STRO Utrecht.

·         LETS is de afkorting van ‘local exchange trading system’.

Geen opmerkingen: