zaterdag 24 januari 2015

Café Mondiaal: "Hoe in Heerlen verder na de aanslag op Charlie Hebdo



Persbericht

Café Mondiaal, 16de aflevering.
Donderdag 5 februari, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen.

Hoe in Heerlen verder na de aanslag op Charlie Hebdo?

Op 7 januari vond in Parijs de brute aanslag plaats op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo. De impact is bijzonder groot, wellicht groter dan de aanslagen van Moslim-extremisten op 11 maart 2004 op de forensentrein in Madrid, op 7 juli 2005 op de metro in Londen of de gruwelijke moordpartijen van Boko Haram in Nigeria / Tsjaad.
Groot verschil met de aanslagen in Madrid en Londen is dat de moord op een groot deel van de cartoonisten en redactie van Charlie Hebdo ook gezien wordt als een directe aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Satirische cartoons die in het blad Charlie Hebdo waren afgedrukt waren de aanleiding voor de moordpartij.

Bijna een maand verder blikken we in Café Mondiaal terug op deze aanslag, maar ook vooruit. Een aantal vragen en deelonderwerpen zullen de revue passeren, waaronder:
·         Hoe zien wij het toenemende extremisme voor onze samenleving?
·         Het groeiend aantal mensen dat zich – opgroeiend in onze samenleving – aangetrokken voelt tot politiek en gewelddadig Islamisme, hoe kan dat worden tegengegaan?
·         Wat kunnen we zelf doen om tegenstellingen in onze samenleving te verkleinen en de integratie te verbeteren?
·         Wat mogen we verwachten van Moslims en hun geloofsgemeenschappen bij het verminderen van radicalisering in naam van de Profeet Mohammed?
·         Hoe om te gaan met aanstaande strijders voor Islamitische Staat?
·         Hoe om te gaan met teruggekeerde strijders uit Irak en Syrië?
·         Hoe beschermen we onze samenleving?
·         Hoeveel is ons de vrijheid van meningsuiting waard?
.         Kent de vrijheid van meningsuiting beperkingen en zo ja, welke?
·         Kunnen wij wat in Heerlen doen?  

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door het Vredesplatform Heerlen, in samenwerking met HeerlenMondiaal.

·         De organisatie heeft onder andere de besturen van de moskeeën Nour (Kemkesweg), Ku’ba (Eikenderweg) en Hoensbroek (Prinsenstraat) uitgenodigd. Wellicht komt hier een verder toenadering uit voort?

·         Harrie Winteraeken zal dit keer de korte inleiding verzorgen en zoals altijd gespreksleider zijn.  Hij heeft op zijn weblog zijn mening weergegeven in een betoog: http://hwinteraeken.blogspot.nl/2015/01/extremisme-mede-bestrijden-met-een.html .


Geen opmerkingen: