zondag 11 mei 2014

Roda JC gedegradeerd, directeur ontslagen, problemen opgelost?




Ik kijk als buitenstaander tegen het geheel aan, net zoals die 16 miljoen bondscoaches die het Nederlands elftal vanaf de zijlijn adviseren. Maar wellicht is het onderstaande ook een mening zonder overdadig veel emotionele betrokkenheid?

Algemeen en financieel directeur Marcel van den Bunder moest vertrekken. Een opinieartikel van journalist Rob Sproken op de voorpagina van onze regionale kranten van maandag 5 mei zal daar wel aan hebben bijgedragen.
Er zal, de krant volgend, zeker veel op zijn stijl van leidinggeven aan te merken zijn geweest. En dit was wellicht ook voldoende om de algemeen directeur op een zijspoor te zetten. Maar of de problemen bij Roda nu voor een belangrijk deel zijn opgelost?

Marcel van den Bunder had van zijn raad van commissarissen een zware opdracht. Hij moest bij Roda de financiën op orde brengen en zo snel mogelijk voor ‘zwarte cijfers’ zorgen. Het streven naar een gezonde financiële basis mag van den Bunder zeker niet kwalijk worden genomen. Dat is zeker bij een betaald voetbalorganisatie een moeilijke opdracht. Waarschijnlijk ontmoette hij ook veel weerstand omdat hij heilige huisjes moest slopen.

Het niet keer op keer tekort komen is natuurlijk een ommezwaai. BVO’s hebben vaak de neiging om meer uit te geven dan er aan inkomsten zijn. Bezuinigen betekent wellicht niet alleen minder prestaties op het veld, maar het tast ook de bestaanszekerheid van de medewerkers aan.

Een goede financiële situatie is wel essentieel. Teveel schulden betekent, conform de eisen van de KNVB, onherroepelijk het einde van de club. Maatschappelijk gezien mag een professionele voetbalclub voldoende draagvlak en bestaansrecht hebben, het is in het verleden al te vaak voorgekomen dat alleen de gemeente ervoor kon zorgen dat deze commerciële en professionele organisaties konden overleven. Denk aan de vele leningen onder gunstige voorwaarden die niet allemaal zijn terugbetaald en de kromme constructies van het eigendom van het voetbalstadion. En dan hebben we het nog niet over de bovenmatige politie-inzet om de openbare orde te bewaren.
De raad van commissarissen en hun manager hebben in ieder geval wel hun maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen. Heeft de RvC echter met het ontslag van van den Bunder slappe knieën gekregen, of tracht deze daarmee zijn eigen straatje schoon te vegen?
Nu het komende seizoen de tering naar de nering gezet moet worden, mag de doelstelling van een financieel gezonde club niet worden verwaarloosd, hoe moeilijk dit ook zal worden. Nu zal ook blijken of de club voldoende (financieel) draagvlak heeft bij sponsors en supporters. Of dat het een bodemloze put is, waar via de gemeente iedere burger geld aan kwijt is.

Het is echter vooral sportief misgegaan. Nu moet één club rechtstreeks degraderen. Roda heeft aan het eind van de competitie de minste punten gehaald. Ze zijn gedegradeerd omdat de aanvallers te veel kansen hebben gemist. Het zal ook wel aan geluk ontbroken hebben, er zijn dekkingsfouten gemaakt en de tegenstanders hebben niet meegewerkt. Maar als je toch een zondebok zoekt, dan zijn het de spelers die een onnodige rode kaart kregen, waaronder Kristián Nemeth wegens duwen van de scheidsrechter en daarvoor vijf wedstrijden geschorst werd. Die spelers hebben Roda zeker benadeeld.

Geen opmerkingen: