maandag 31 maart 2014

Café Mondiaal 3 april over 'kleinschalige ontwikkelingsprojecten'



Persbericht
Café Mondiaal, 9de aflevering.
Donderdag 3 april, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen.

Kleinschalige ontwikkelingsprojecten.

Ze zijn er best veel: kleinschalige ontwikkelingsprojecten. Vaak komen ze voort uit persoonlijke initiatieven of van een kleine groep. Voor een deel zijn het langjarige relaties, bijvoorbeeld voortgekomen uit de contacten met missionarissen of bezoeken van mensen aan het betreffende gebied. Tegenwoordig zijn het wel meestal formele projecten, aangesloten bij een groter geheel of tenminste een eigen stichting.

Als voorbeeld zal Sophie Schins van de Vastenaktie Oostelijke Mijnstreek / Parkstad Limburg de projecten van Tineke en Gerrit Koenders uit Landgraaf voorstellen.  Zij zijn in 2010 voor 5 jaar naar Ghana vertrokken. Sophie vertelt over de droom van Tineke en haar werk in het weeshuis ‘Safe our lives’ in Anwiankwanta.
Tineke en Gerrit werken voor de stichting ‘Kans voor open doel’  Gerrit promoot het voetballen en in het bijzonder het verbeteren van velden en trainingsmogelijkheden.
Samen werken ze ook om de hygiënische omstandigheden te verbeteren in zes dorpen in het Denyase Ashanti district. Het project zorgt voor waterputten en sanitaire voorzieningen.
Sophie Schins heeft de projecten van Tineke en Gerrit Koenders begin dit jaar zelf bezocht.


Aan de hand van dit en andere voorbeelden zal het gesprek gaan over kleinschalige ontwikkelingsprojecten. Wat zijn de voordelen en wat de nadelen? Zijn ze voldoende effectief of slechts goedwillend amateurisme of een druppel op een gloeiende plaat? Wellicht kunnen we ze vergelijken met grootschaligere ontwikkelingsprojecten van landelijke hulporganisaties. En met andere vormen van (nationale) ontwikkelingshulp?



Geen opmerkingen: