donderdag 5 december 2013

10 december Mensenrechtendag in Heerlen




Persbericht

Viering Dag van de Mensenrechten 10 december 2013 in Heerlen.
Kom in actie tegen de repressie in Rusland.


Amnesty International groep "Rodeland" organiseert in samenwerking met HeerlenMondiaal op dinsdag 10 december aanstaande de jaarlijkse viering van de Dag van de Mensenrechten.
De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd op 10 december 1948 aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties, nu 65 jaar geleden. Amnesty International werd opgericht in 1961 en streeft naar een wereld, waarin iedereen alle rechten geniet, die in deze verklaring zijn vastgelegd.

Dit jaar gaat onze aandacht vooral uit naar de groeiende repressie in Rusland. Sinds Vladimir Poetin op 7 mei 2012 voor een derde termijn als president werd beëdigd, verslechtert de mensenrechtensituatie in dit land in hoog tempo. Met nieuwe wetten legt Poetin stap voor stap critici het zwijgen op. Het net sluit zich steeds meer om wie in Rusland anders denkt dan de regering.

Programma Mensenrechtendag

1.    Fakkeloptocht
De traditionele fakkeloptocht door het winkelcentrum van Heerlen start op de hoek van de Saroleastraat - van der Maesenstraat bij de ingang van het Coriocentrum om 17:00 uur. De optocht eindigt bij de Luciushof, Putgraaf 3. Op de grote trom na zal de optocht in stilte plaats vinden.
Door deelname aan de fakkeloptocht toont men in het bijzonder solidariteit met de politieke gevangenen in Rusland.
foto: Fakkeloptocht 2012, actie voor Syrië



2.    Maaltijd
In de grote zaal van de Luciushof worden soep, koffie en broodjes geserveerd.

3.    Programma over de Mensenrechten in Rusland (aanvang ± 18:30 uur)
Leden van Amnesty-groep zullen met behulp van korte filmpjes een inleiding verzorgen over de huidige mensenrechtensituatie in Rusland. Aansluitend zal mevrouw Caecilia J. van Peski (www.vanpeskiconsult.org), deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en in het bijzonder Rusland, vragen beantwoorden en aan de discussie deelnemen.
In het Luciushof zullen petitielijsten aanwezig zijn. U kunt ook deelnemen aan deze actie via www.amnesty.nl . Contactpersoon: Kees van Veen, 0642311835.


Geen opmerkingen: