maandag 9 december 2013

Herdenking Nelson Mandela tijdens Dag van de Mensenrechten in Heerlen



Gezien het overlijden van Nelson Mandela op 5 december jl. wordt de gelegenheid genomen om hem tijdens de viering van Mensenrechtendag op 10 december te herdenken. Nelson Mandela is vanwege zijn geslaagde strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika evident van betekenis geweest voor verbetering van de Mensenrechten overal ter wereld.


Programma Mensenrechtendag

1.    Fakkeloptocht
De traditionele fakkeloptocht door het winkelcentrum van Heerlen start op de hoek van de Saroleastraat - van der Maesenstraat bij de ingang van het Coriocentrum om 17:00 uur. De optocht eindigt bij de Luciushof, Putgraaf 3. Op de grote trom na zal de optocht in stilte plaats vinden.
De fakkeloptocht zal deels in het teken staan van de herdenking van Nelson Mandela. Door deelname aan de fakkeloptocht toont men tevens solidariteit met de politieke gevangenen in Rusland.

2.    Maaltijd
In de grote zaal van de Luciushof worden soep, koffie en broodjes geserveerd.
 
3.    Herdenking van Nelson Mandela (aanvang ± 18:30 uur)



De bijeenkomst over De Dag van de Mensenrechten start met een herdenking van Nelson Mandela.
a.    Er wordt een minidocumentaire getoond van de VPRO: ”In naam van de Vrijheid”.
b.    Pumla Stevelmans – Sajini (van Zuid-Afrikaanse afkomst) draagt een gedicht voor over  Nelson Mandela.
c.    Kort gesprek met Barbara de Leeuw (werkte ten tijde van het apartheidsregime in Swasiland en is oud-voorzitter van de werkgroep Zuidelijk Afrika in Heerlen) over haar persoonlijke ervaringen met apartheid en over de antiapartheidsbeweging in Nederland.


Geen opmerkingen: