donderdag 12 december 2013

B&W van Heerlen bang voor resultaten onderzoeken?



B&W van Heerlen bang voor resultaten onderzoeken?

Er gaat de laatste tijd nogal wat mis in overheidsland, al is dat niets nieuws. Als er wat fors mis gaat, dan wordt meestal onderzoek gedaan naar de oorzaken en probeert men ook de verantwoordelijken hierop aan te spreken. In de politiek zijn de bestuurders verantwoordelijk. Vanuit het streven naar een transparante overheid, wat bestuurders nagenoeg altijd onderschrijven, is objectief en onafhankelijk onderzoek geboden. Maar als het onderzoek ook op jezelf betrekking heeft, dan zijn veel bestuurders minder voortvarend.

Bij de gemeente Heerlen lijkt het niet (in het openbaar) onderzoek willen doen, langzaamaan gewoonte te worden. Zo werd onlangs duidelijk dat B&W van Heerlen (volgens de regionale kranten DDL en LD van 27 november) bij de Ondernemingskader ‘enthousiast’ probeerden een onderzoek te voorkomen bij de netelige kwestie van de verkoop van Intratuinvestigingen op de Woonboulevard Heerlen en nabij het Rodastadion. Ze hadden er blijkbaar ook helemaal geen bezwaar tegen dat een onderzoeksrapport van Deloitte hierover geheim bleef. Vriendelijk vragen om het rapport openbaar te mogen maken aan degenen die er alle baat bij hebben dat het rapport geheim blijft, zal wel weinig resultaat opleveren.

Eerder waren B&W ook al tegen het doen van onderzoek bij de rechtsopvolger van Licom, het Werkvoorzieningsschap Oostelijk Zuid-Limburg naar de brute handelwijze bij het ontslaan van een groot aantal cao-medewerkers. Het dagelijks bestuur van het WOZL wordt gevormd door wethouders van de 11 gemeenten die dit samenwerkingsverband zijn aangegaan. Voor Heerlen is dat SP-wethouder Riet de Wit, die naar ik aanneem als vertegenwoordigster van de grootste gemeente een invloedrijke positie in dit bestuur inneemt. Stel je voor dat die wethouders bestuurlijk verantwoordelijk zijn voor die misstanden bij het WOZL. En dat terwijl je het beeld wil uitdragen dat je zo’n sociale werkgever bent en als overheid het goede voorbeeld wil geven.

Er is bij de aanleg van de overkappinging bij NS-station Heerlen voor het Maankwartier een kostenoverschrijding te verwachten van € 8,5 miljoen en dat op een aanneemsom van € 7,5 miljoen. Verleden maand werd duidelijk dat B&W van Heerlen geen nader onderzoek willen doen, althans niet openbaar, naar de oorzaken van de grote kostenoverschrijding bij het aanleggen van deze plaat. Wethouder Barry Braeken (PvdA) mocht dit standpunt van B&W naar een raadscommissie overbrengen. Maar ook bij deze aangelegenheid heeft Riet de Wit als wethouder Economische Zaken een invloedrijke rol.
Bij de Floriade Venlo 2012 is de uiteindelijke kostenoverschrijding € 5,5 miljoen op een geschatte omzet van ± € 35 miljoen. Daarbij becijferde investeerder Rabobank de economische effecten van de Floriade voor de regio Venlo/Noord-Limburg op € 225 tot € 280 miljoen in termen van omzet voor het regionale bedrijfsleven. Daarbovenop komt nog een bedrag van circa € 160 miljoen aan toegevoegde waarde als welvaartseffect voor de regionale economie. Allemaal wat optimistisch wellicht maar wel een heel andere verhouding van dit verlies van € 5,5 miljoen ten opzichte van de kostenoverschrijding van de plaat van NS-station Heerlen. En naar de exploitatie van de Floriade heeft wèl een groot onderzoek plaatsgevonden.

Is het werkelijk zo dat B&W Heerlen openbaar onderzoek naar heikele kwesties tegenhouden omdat ze bang zijn dat de resultaten van zo’n onderzoek negatief uitpakken voor hun verantwoordelijkheid voor het betreffende probleem? En dat ze bang zijn voor de politieke consequenties? Dat kunnen de wethouders met de aanstaande verkiezingen voor de boeg natuurlijk zeker niet hebben. Het is hun er blijkbaar veel aan gelegen om (verder) ongeschonden de eindstreep te halen.
Er zijn ook lokale rekenkamercommissies die dergelijke onderzoeken kunnen doen. Die zijn onafhankelijk van de colleges van B&W. Maar deze zijn weer minder onafhankelijk van de gemeenteraden. En in de gemeenteraden regeren de coalities van dezelfde partijen die de wethouders en de lijstrekkers leveren. Dus is hier geen standpunt te verwachten dat tegendraads aan B&W is. Om het op de hoofdrolspeler SP terug te voeren: een SP in het bestuur is een hele andere partij dan een SP in de oppositie. Of de nieuwe lijsttrekker in Heerlen Ron Meijer daar veel aan wil en kan veranderen? Een transparante overheid is prachtig, maar je moet er blijkbaar als bestuurder geen last van hebben.


Geen opmerkingen: