zaterdag 22 december 2012

Niet zoveel waarde hechten aan polls van de regionale kranten LD / DDL?


Toen deze zomer de raadsfractie van de SP, waarschijnlijk met instemming van het college van Burgemeester en Wethouders van Heerlen, het idee lanceerde om de tippelzone te sluiten, hebben de regionale kranten Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger hun lezers via een poll om hun mening gevraagd.
Meer dan driekwart van de 1131 stemmers in deze opiniepeiling was het er mee eens dat “de tippelzone niet meer van deze tijd is”. Deze poll vond plaats na één krantenbericht na een lange stilte rondom de tippelzone.

In oktober kreeg het SP-initiatief een vervolg met een concreet voorstel van B&W. Daar volgde behoorlijk wat meer publiciteit op en daarmee ook meer informatie over de voor- en tegenargumenten. De kranten organiseerden weer een poll met als vraag: “Sluiting tippelzone is voorbarig!” De uitslag op 23 oktober was fors anders dan enkele maanden eerder: 51 % van de 1144 stemmen was het met de stelling eens en 49 % oneens.

Opvallende overeenkomst is het bijna gelijke aantal stemmen. Het verschil in uitslag is wellicht te verklaren door het verschil in de vraagstelling “niet meer van deze tijd” versus “sluiting is voorbarig”. Dat is voer voor sociologen die meer weten over door de wijze van vraagstelling te beïnvloeden antwoorden. Ook het verschil in geboden informatie kan mee spelen. Of ‘de burger’ verandert (vaker) van mening? Vergelijk het met de grote verschuivingen in de polls voorafgaande aan verkiezingen.

Hoe dan ook, de verschillen zijn te groot om een van beide polls betrouwbaar of representatief te noemen. Ofwel, het is waarschijnlijk niet verantwoord om uit de uitslag van deze polls heldere conclusies te trekken of beleid op te baseren. De uitslag van deze polls en wellicht over het algemeen dit soort polls is te veel aan stemming onderhevig. Dus niet te veel waarde hechten aan deze polls? En ook niet aan dit minuscuul en waarschijnlijk ook niet representatieve onderzoekje.


Geen opmerkingen: