zaterdag 6 oktober 2012

Heerlenaren vragen energiebedrijven om verantwoord te ondernemen


Heerlenaren vragen energiebedrijven om verantwoord te ondernemen

Maken Essent, Nuon, E-on en Electrabel vuile handen?


Ruim 120 Heerlenaren zetten afgelopen zaterdag tijdens de markt / manifestatie Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen hun handtekening onder een oproep aan de energiebedrijven om meer maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Ditmaal ging het niet specifiek over het milieu, maar over de herkomst van hun grondstoffen en in het bijzonder steenkool. Met een marktkraam met een stapel kolen, een kolenkit en in de wind wapperende “vuile handen” vroeg het Vredesplatform Heerlen, dat ook Ambassade van Vrede is, zaterdag aandacht voor de winning van kolen.

In de voormalige mijnstreek trok de tekst “KOLEN?” die groot op de stand was bevestigd, ruime publieksaandacht. Van winkelend publiek, maar ook van oud mijnwerkers, hun kinderen en hun kleinkinderen, die nu ook wel eens echte kolen wilden zien. De vrijwilligers van de “Ambassade van Vrede” namen de gelegenheid te baat om het publiek te wijzen op de huidige winning van kolen en de conflicten die daarbij (en bij de winning van ander grondstoffen) gepaard gaan.

Kolen worden gestookt in een zestal energiecentrales in Nederland. Hoewel de energiebedrijven nog geen informatie willen geven over de herkomst van de kolen, is het vermoeden dat deze kolen ook afkomstig zijn uit landen en van bedrijven die mensenrechten met voeten treden.
In het bijzonder de winning van steenkool in Colombia gaat gepaard met geweld, moord, grondonteigening en ernstige milieuschade. Het Vredesplatform Heerlen acht het van groot belang dat mensen in Nederland weten hoe steenkool, waar zij immers ook gebruik van maken, in Colombia gewonnen wordt.



Mede in het kader van een landelijke actie van IKV Pax Christi verzamelde het Vredesplatform, annex Ambassade van Vrede, ruim 120 handtekeningen. Met deze handtekeningen worden de energiebedrijven Essent, Nuon, E-on en Electrabel gevraagd om inzicht te geven in de herkomst van de kolen die zij gebruiken en alleen zaken te doen met landen en bedrijven waar de mensenrechten worden gerespecteerd of daar druk op uit te oefenen. Met een beroep op “maatschappelijk verantwoord ondernemen”, een ontwikkeling die in alle bedrijven gaande is, gaat het Vredesplatform er van uit dat de directies van energiebedrijven hier serieus aandacht aan geven.



Geen opmerkingen: