dinsdag 9 oktober 2012

Lintje voor Fely Seijben


Koninklijke onderscheiding voor Heerlense vredes- en ‘derde wereld’-activiste Fely Seijben

Op zaterdag 29 september kreeg Fely Seijben een koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange vredeswerk. Ze kreeg het lintje van burgemeester Paul Depla van Heerlen die achteraf niet toevallig de markt en manifestatie ‘Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen’ kwam openen.

Ik mocht de aanvrager zijn en daarmee de aanstichter van deze voor Fely complete verrassing. Voor de aanvraag heb ik een overzicht van haar verdiensten gemaakt, waarbij ik gebruik heb gemaakt van de nagenoeg complete uitgaven van het VredesNieuws van het Vredesplatform Heerlen.
Het is volgens mede-platformlid Henk Dado niet helemaal zeker of Fely al voor 1983 actief was bij de voorloper van Vredesplatform Heerlen. Ze is op 29 oktober 1983 mee geweest met de grote vrededemonstratie in Den Haag (tegen de kruisraketten). Daarna is het Vredesplatform Heerlen heropgericht, zodat we ervan kunnen uitgaan dat ze mee aan de wieg van het huidige platform heeft gestaan.
Ze heeft actief mee georganiseerd en geholpen aan de Actieweek van 6-12 mei 1984 met een wake in de zaal van de kerk van de Nederlands Hervormde Gemeente aan het Tempsplein. Vanaf 1984 heeft ze ieder jaar actief mee georganiseerd aan de activiteiten tijdens de Vredeweek (3de week van september) in Heerlen.
Ze heeft gecoördineerd en mee georganiseerd met het Volkspetitionnement (september en oktober 1985, in Heerlen dik 15.000 handtekeningen, opgehaald door ± 400 mensen). Haar dochter Estelle: “Ik weet dat tijdens het volkspetitionnement ons huis op de kop stond”.
Vanaf september 1985 is Fely ook ‘wijkcontactpersoon’ voor de buurt Schandelen en omgeving en heeft ze in haar buurt het VredesNieuws rondgebracht. Dit gebeurde tot 2008 omdat vanaf dan het VredesNieuws via e-mail wordt verstuurd.

Vanaf mei 1987 startten de contacten voor een stedenband in Hongarije, waar Fely vanaf het begin bij betrokken is. Zij maakte de eerste reis mee in augustus 1988 naar de Hongaarse stad Györ (nog voor de val van het IJzeren Gordijn). Er zijn daarna bijna jaarlijks uitwisselingsreizen geweest, die Fely nagenoeg allemaal meemaakte. Voor zover kan worden nagegaan tenminste 21 reizen. Vanaf 1998 was ze de centrale spil van de stedenband. 9 maal kwamen er delegaties uit Györ in Heerlen en omgeving op bezoek. Daarnaast waren er jarenlang vanuit Heerlen contacten en uitwisselingen door het Bernardinuscollege en de Pedagogische Academie / PABO – Hogeschool Zuyd, waar Fely voor het Vredesplatform bij betrokken was en vaak een dagprogramma organiseerde. Tevens zijn er diverse meer incidentele uitwisselingen geweest, waarbij Fely organisaties uit Györ en Heerlen bij elkaar bracht. De gemeente Heerlen heeft echter nooit de behoefte gehad om tot een formele stedenband te komen. Wel heeft het gemeentehuis onderdak geboden aan een Hongaarse productenmarkt en twee kunsttentoonstellingen. In 2008, 20 jaar na de start, zijn de activiteiten van het Vredesplatform in het kader van de stedenband Heerlen – Györ beëindigd.
Een groot aantal jaren (bij benadering 15) heeft Fely tijdens de Vredesweek ook het oecumenisch avondgebed georganiseerd.

In de 80er jaren was het Vredesplatform een ‘echt’ platform waarvan de leden een vereniging of groepering vertegenwoordigden. Fely is altijd lid geweest namens het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV). Ze is ook al die tijd (vanaf ± 1980) actief lid geweest in de IKV-kern Heerlen. Tot begin deze eeuw heeft de IKV-kern als groep gefunctioneerd. Vanuit die rol droeg zij zorg voor het breed uitdragen van het vredesgedachtegoed (mededeling Henk Dado). In de beginperiode heeft ze ook contacten onderhouden met mensen in de DDR (mededeling Estelle Seijben).
Vanaf de 90er jaren is het Vredesplatform meer een zelfstandige groep met 6 tot 10 leden, waar wel nog de IKV-kern en het Vredesburo Heerlen deel van uitmaakten.

Vanaf 1998 zijn de vredesactiviteiten in de Vredesweek gecombineerd met activiteiten van de Overleggroep Mondiale Vorming Heerlen, sinds 2009 HeerlenMondiaal. HeerlenMondiaal is een platform waarvan de leden een vereniging of groepering vertegenwoordigden. Fely is vanaf het begin (tweede helft 80er jaren) lid geweest namens het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV), waarschijnlijk tot rond de eeuwwisseling. Na een paar jaar ook namens het Vredesplatform Heerlen.
De Overleggroep heeft vanaf 1999 de jaarlijkse manifestatie / markt ‘Heerlen in de Wereld – De Wereld in Heerlen’ georganiseerd. Fely is vanaf het begin bij de organisatie hiervan betrokken. De laatste jaren heeft zij hierin een centrale rol. De kans is groot dat de markt van 29 september 2012 de laatste is die Fely zal organiseren.
Van 2002 tot 2008 heeft Fely zich ingezet voor het meer drinken van Max Havelaar - Fair Trade koffie en thee. Hierbij heeft ze vooral ook richting gemeente Heerlen actie ondernomen.
Van 2005 tot 2008 is Fely actief geweest in de werkgroep Heerlen Millenniumgemeente.
Meestal was zij ook betrokken bij de organisatie van Mensenrechtendag (10 december) en de Goede Vrijdag – viering.

Fely heeft aan de organisatie van de verschillende activiteiten in de loop van de jaren ontelbare uren besteed. Ze heeft het lintje dik en dik verdiend. Ik ben trots op haar. Fely was zeer verguld en dankbaar met haar onderscheiding maar gaf aan dat haar lintje ook voor de andere leden en vrijwilligers van het Vredesplatform en HeerlenMondiaal is. En ik vind het ook best bijzonder dat voor onze activiteiten een koninklijke onderscheiding is verleend.

Harrie Winteraeken,
Voorzitter van het Vredesplatform Heerlen
Voorzitter van HeerlenMondiaal


Geen opmerkingen: