vrijdag 18 mei 2012

Rijke Grieken mogen niet dubbel profiteren.


Rijke Grieken mogen niet dubbel profiteren.

De kans is aanwezig dat Griekenland failliet gaat of uit de euro stapt. Deze keuze ligt in belangrijke mate bij de Grieken zelf. Zij moeten weer naar de stembus en er zal toch wel eens weer een nieuwe regering komen, die dit gaat bepalen.
Wij Nederlanders sparen veel, maar de Grieken kunnen er ook iets van. En de vermogende Grieken hebben hun geld massaal (en dan gaat het naar verluid om € 200 miljard) aan hun eigen samenleving onttrokken en gestald bij banken in het buitenland. Dit voorop stellen van het persoonlijke gewin is maatschappelijk gezien al een kwalijke zaak.

Maar stel dat de Grieken uit de eurozone stappen en weer de drachme invoeren. Dan wordt die drachme zeer fors minder waard dan de euro. De binnenlandse Griekse economie krijgt dan een forse dreun. Alles wat geïmporteerd moet worden, wordt veel duurder. Dan kunnen ze natuurlijk drachmen bijdrukken, die daardoor nog minder waard worden, maar dat probleem van inflatie zoeken ze zich dan in Griekenland zelf maar uit.

Al die euro’s die de Grieken op hun buitenlandse bankrekeningen hebben staan, blijven natuurlijk wel de waarde van de euro houden. Die steenrijke Grieken zouden dan dubbel profiteren. Eerst hun profijt van de Griekse economie wegsluizen en daarmee hun economie mee de vernieling in helpen.
En dan weer profiteren omdat hun koopkracht in Griekenland enorm stijgt. Zodat ze de gewone Grieken nog meer voor zich kunnen laten werken. Het lijkt wat op het verfoeilijke ‘short gaan’ bij beleggen door te profiteren van verwachte koersdalingen.

Dat dubbel profiteren zou toch moeten worden voorkomen. Dat kan wel, maar dat moet je wel willen. Van foute dictators kunnen de tegoeden in het buitenland worden bevroren. Dus wellicht ook van rijke Grieken? Alles boven de € 100.000 wordt vastgezet. En als Griekenland de euro vaarwel zegt, dan worden deze tegoeden in drachmen uitgekeerd. Zo krijgen ze terug wat hun toebehoord. En dat is weer goed voor de Griekse economie. Het verschil in waarde wordt gebruikt om de buitenlandse schulden van Griekenland te verminderen. Dat afromen gebeurt natuurlijk wel zo snel mogelijk, omdat anders de kapitaalvlucht weer wordt verlegd. Ik heb geen medelijden met die rijke Grieken die dit zouden moeten ondergaan.

O, ja. De banken waar de Grieken hun tegoeden opnemen en daarmee hun klant-zijn beëindigen, raad ik aan de gegevens door te sturen naar de Griekse overheid. Wellicht kunnen ze over het zwart geld op een fatsoenlijke manier belasting heffen.

Geen opmerkingen: